Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016


ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΙ ΧΙΤΩΝΕΣ
Ο ΜΥΘΟΣ: Ο μύθος του Χιτώνα του Νέσσου.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Κένταυρος Νέσσος χάρισε στη Δηιάνειρα ένα ερωτικό φίλτρο συμβουλεύοντάς την, αν ο Ηρακλής έπαυε ποτέ να την αγαπά, να του χαρίσει ένα χιτώνα εμποτισμένο με αυτό. Το φίλτρο όμως ήταν δηλητήριο και έτσι όταν ο μυθικός ήρωας τον φόρεσε βρήκε το τέλος του με φριχτούς πόνους.

Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ:
Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο Καθηγητής και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσόγονος, ανέφερε πως η εξουσία, μπορεί να γίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο ανάλογος χιτώνας του Νέσσου, λέγοντας δηλαδή πως η εξουσία μπορεί να σκοτώσει το κόμμα και τις ιδέες του.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ:
Θα πρέπει να ενημερώσουμε τον αξιότιμο κ. Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εξαίρετο καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, πως δυστυχώς η μεταφορά του μύθου στην σημερινή πραγματικότητα δεν είναι αυτή που επιχείρησε να παρουσιάσει.  Ο χιτώνας του Νέσσου δεν είναι η εξουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο χιτώνας του Νέσσου είναι για τη Χώρα, η ανάληψη της εξουσίας, ΑΠΟ τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό είναι πλέον απολύτως προφανές σε όλους.
Οι πολίτες, ακούγοντας τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα του ΣΥΡΙΖΑ, μαγεύτηκαν. Θεώρησαν πως αν μετατρέψουν σε ‘’χιτώνα της εξουσίας’’ τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρουν τον τρόπο να συνεχίσουν να είναι ‘’ερωτευμένοι’’ με μια άλλη  πραγματικότητα. Τα λόγια ήταν γλυκά και οι υποσχέσεις ακουμπούσαν τους πάντες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο  ‘’εξουσιαστικός χιτώνας ‘’, όπως οι πολίτες επέλεξαν, μαγεμένοι από τις υποσχέσεις.
Όμως αμέσως φάνηκαν στο κορμί της χώρας τα αποτελέσματα από το δηλητήριο που περιείχαν οι σκέψεις, οι τρόποι λειτουργίας και οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης. Η χώρα άρχισε να καίγεται κάτω από τον χιτώνα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με όλο και αυξανόμενα αρνητικά αποτελέσματα για αυτήν.
Ξεκίνησε με τα αρνητικά αποτελέσματα της ‘’ηρωικής και ασαφούς’’ διαπραγμάτευσης. Οδήγησαν σε ένα τρίτο, αχρείαστο, Μνημόνιο. Βαρύτερο από κάθε άλλο προηγούμενο. Προσθέτοντας χρέη και βάρη στους ήδη κατάκοπους, οικονομικά, παραγωγικά και κοινωνικά πολίτες. Προχώρησε στα capital controls, βαρύ πλήγμα για την οικονομία της χώρας.
Το δηλητήριο των λόγων και των έργων της Κυβέρνησης συνέχισε να καίει τους θεσμούς της χώρας, απαξιώνοντας σε μια νύχτα ολόκληρο Δημοψήφισμα. Αλλοίωσαν τη ψήφο των πολιτών, ακύρωσαν ακόμα και τη δική τους ρητορική, προκειμένου να παραμείνουν κολλημένοι στο κορμί της χώρας, αδιαφορώντας αν είναι τόσο τοξικοί, που τα εγκαύματα θα προχωρήσουν όλο και βαθύτερα.
Και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας μας ενημέρωσαν πως το… κάψιμο που νοιώθουμε είναι παροδικό, η χώρα συνέχισε να πιστεύει στη λυτρωτική δράση του εν λόγω χιτώνα. Και οι πολίτες συνέχισαν να τον φορούν. Και τα καυστικά αποτελέσματα δυστυχώς προχώρησαν πιο βαθειά στο κορμί της χώρας.
Συντάξεις πετσοκόφτηκαν. Ασφαλιστικές εισφορές εκτοξεύτηκαν. Η Δημόσια Υγεία αφέθηκε στη μοίρα της, ανίκανη να παρέχει ακόμα και τις γάζες στους ασθενείς. Στον εργασιακό κλάδο η ανεργία αυξήθηκε και οι μερικού χρόνου συμβάσεις εργασίας έγιναν περισσότερες από αυτές του πλήρους χρόνου. Η ιδιωτική επιχειρηματικότητα εκδιώχθηκε από τη χώρα. Στον Τουρισμό, τα έσοδα μειώθηκαν σημαντικά, παρά το γεγονός της αύξησης των τουριστών, αποτέλεσμα της αύξησης της φορολογίας. Ο αγροτικός κλάδος παρουσιάζει μείωση παραγωγικότητας. Και όλα όσα ζούμε καθημερινά. Το δηλητήριο ολοένα και προχωράει.
Στο τέλος όμως, η τοξικότητα του ‘’εξουσιαστικού χιτώνα’’ που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τόσο δυνατή, που πλέον χτυπάει κεντρικά συστήματα της χώρας. Η ιδεοληψία, η καθεστωτικότητα που ρέει στο αίμα μερικών κομβικών ανθρώπων στη Κυβέρνηση και η απόλυτη προσήλωση στην παραμονή στην εξουσία, πλέον βαίνει να επηρεάσει κεντρικά συστήματα λειτουργίας της χώρας, όπως τον Θεσμό της Δικαιοσύνης, το Κράτος Δικαίου και τελικά την ίδια τη Δημοκρατία. Τον νωτιαίο μυελό της χώρας δηλαδή.
Ζούμε καθημερινά, νοοτροπίες και λειτουργίες που δείχνουν πως αυτή η χώρα πρέπει γρήγορα και άμεσα να προσπαθήσει να απεκδυθεί τον πολύ επικίνδυνο για τη χώρα την ίδια  ‘’χιτώνα του Νέσσου’’ που ονομάζεται Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όσο είναι νωρίς ακόμα, πριν το δηλητήριο που κουβαλούν εμποτίσει βαθειά την ίδια τη ψυχή της χώρας, πριν οι βλάβες που θα προκαλέσει γίνουν ανήκεστες,  οι πολίτες πρέπει να πετάξουν από το ταλαιπωρημένο κορμί της χώρας τον δηλητηριώδη ‘’χιτώνα’’.
Όσο είναι ακόμα καιρός, όσο ακόμα έχει δύναμη αυτό το ‘’κορμί’’, πρέπει να προσπαθήσει να πετάξει από επάνω του αυτόν τον επικίνδυνο και τελικά θανατηφόρο ‘’χιτώνα του Νέσσου’’.
ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016(Μετα) Σχηματισμοί πολιτικών κομμάτων

Όποιος τολμήσει να κάνει έναν θαρραλέο απολογισμό των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν τη χώρα στο πολύ δύσκολο σημείο που βρίσκεται σήμερα, δεν μπορεί να μην καταλήξει στο συμπέρασμα, πως πάνω από όλες τις επιμέρους αιτίες, πέρα από κάθε άλλη αφορμή, Η ΧΩΡΑ ΕΞΕΤΡΑΠΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΗΘΗΚΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ.
 
Προφανώς σε αυτή την πορεία τα θετικά υπερέχουν των αρνητικών και θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Και μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των θετικών που έγιναν σε αυτή τη χώρα έχουν ξεκάθαρο, προοδευτικό, δημοκρατικό πρόσημο. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
 
Όμως έγιναν και λάθη. Και θα πρέπει να τα κοιτάξουμε με σθένος, να τα αναγνωρίσουμε, ώστε να μην τα επαναλάβουμε στον σχεδιασμό που θέλουμε να κάνουμε για το μέλλον της χώρας.
 
Προφανώς, το πρόβλημα ανανέωσης του μοντέλου της χώρας αφορά και το πολιτικό σύστημα. Άρα και τα πολιτικά κόμματα. Και όπως φαίνεται πλέον, ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ. Και θα πρέπει να είμαστε θαρραλέοι σε αυτό. Να μην το κρύβουμε, ώστε να μην τα επαναλάβουμε.
 
Είναι προφανές, ότι ο τρόπος διάρθρωσης, οργάνωσης και λειτουργίας των κομμάτων που εφαρμόσθηκε κατά τη μεταπολίτευση, είναι πλέον ανεπαρκής και επιζήμιος τελικά για τα κόμματα, για το πολιτικό σύστημα, για τους πολίτες, αλλά και για τη χώρα. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο πασιφανές, όταν όλοι οι πολίτες, ακόμα και αυτοί που θέλουν να εμπλακούν με την πολιτική διαδικασία, αποστρέφονται ΟΛΑ τα κόμματα. Οι πολίτες ψάχνουν ένα νέο τρόπο συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες.
 
Νέα πολιτικά κόμματα πρέπει να επανασχεδιασθούν σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας. Νέοι τρόποι επικοινωνίας πρέπει να δοθούν σε όσους συμμετέχουν. Δεν παράγεται καμία πολιτική πλέον στις Οργανώσεις.
 
 Άλλαξαν οι εποχές, και θα πρέπει να το καταλάβει και το πολιτικό σύστημα. Αλλάζει και ο τρόπος παραγωγής πολιτικής από τις οργανώσεις και τα μέλη τους.
 
Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να έχουν:
 
Συγκεκριμένα και διακριτά μέλη με ηλεκτρονική και αδιάβλητη ταυτότητα μέλους.
 
Οικονομική αυτάρκεια με οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη.
 
Ανοικτές στα μέλη τους, διαδικασίες απόφασης μείζονων θεμάτων.
 
Απαραίτητες δυνατότητες χρήσης του διαδικτύου και διαδικτυακών ψηφοφοριών.
 
Δυνατότητες εισόδου νέων μελών, συγκεκριμένες και καθορισμένες.
 
Συγκεκριμένες διαδικασίες για τη διατήρηση του status ΜΕΛΟΣ. Ίσως και διαφορετικά επίπεδα μελών (παρατηρητής, φίλος, μέλος).
 
Ξεκάθαρες και πάγιες διαδικασίες.
 
Καταστατικά που θα τηρούνται και θα μπορούν να αλλάζουν μόνο με σημαντικές, πραγματικές πλειοψηφίες.
 
Οι κομματικοί σχηματισμοί της επόμενης μέρας πρέπει να αλλάξουν προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:
 
Αποφάσεις κάθε θέματος που θα αφορούν τις τοπικές οργανώσεις, να λαμβάνονται αποκλειστικά από τα μέλη της κάθε οργάνωσης, και όχι καθ' υπόδειξη κανενός (Υποψηφιότητες, διεκδικήσεις).
 
Να διαθέτουν τομείς σύγχρονους, που αφορούν τις νέες ανάγκες (μετανάστευσης, εθελοντισμού).
 
Για να συμμετάσχει όλο και περισσότερο η νέα γενιά, θα πρέπει να προβλέπεται ειδική ποσόστωση για τους νέους σε κάθε τομέα. Να αποφύγουμε όμως άλλες ποσοστώσεις που οδηγούν σε λάθη.
 
Για να προσελκύσουμε τους πολίτες στην πολιτική διαδικασία, θα πρέπει να τους κάνουμε συμμέτοχους της πολιτικής διαδικασίας. Με νέους τρόπους. Προφανώς και με νέους ανθρώπους που θα προσφέρουν το όραμά τους για την επόμενη μέρα.
 
Για να επαναφέρουμε την πολιτική στο επίκεντρο από τη σημερινή της απαξίωση, θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ. Και να ξεφύγουμε από τις παλιές λογικές.
 
Όταν ανασχεδιάζουμε το σύνολο των λειτουργιών της χώρας, τα πολιτικά κόμματα δεν μπορεί να μείνουν έξω από τον ανασχεδιασμό τους. Αλλιώς, θα εξαφανιστούν.

* Ο Γιάννης Λίτινας είναι Πολιτικός Μηχανικός.
 (Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από την τοποθέτησή του στο 3ο Συνέδριο PES Greece που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 7-9 Οκτωβρίου)