Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016


ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ:

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται στη Πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο, στη μνήμη των προσφύγων της Μικρας Ασίας και της Μικρασιατικής Καταστροφής, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που συμβολίζει τον πόνο, τις κακουχίες και τις δυσκολίες που πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι, μακριά απο τις εστίες τους, εκδιωγμένοι και κατατρεγμένοι, στη προσπάθεια τους να κάνουν νέα πατρίδα.

Και την έκαναν πατρίδα. Και στόλισαν και εξακολουθούν οι απόγονοί τους να στολίζουν αυτόν τον τόπο με την εργατικότητα, τη τιμιότητα, τα ήθη, τα έθιμα και τη σεμνότητά τους. Και αποτελούν πλέον διακριτά και ξεχωριστά μέλη αυτής της γαλήνιας και δημιουργικής Πολιτείας.

Αυτή η Πολιτεία δεν δικαιούται να ξεχνά.
Αυτή η Πόλη δεν πρέπει να κανει πως δεν ξέρει.
Ετούτος ο τόπος εχει μνήμες.
Και δεν του ταιριάζουν απομονωτικές λογικές και ρατσιστικές συμπεριφορές. Δεν χωρούν σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη μίση και διαχωρισμοί.
Το Ρεθυμνο ξέρει, γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει με τους εκδιωγμένους και κατατρεγμένους. Ξέρει απο το παρελθόν του.
Και θα το επαναλάβει. Οπως τότε.
Γιατί το Περήφανο Ρέθυμνο θα συνεχίσει να είναι φάρος αλληλεγγύης και συναδέλφωσης. Ετσι έμαθε, έτσι έκανε, ετσι θα ξανακάνει.

ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016


   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : ΠΟΥ, ΠΩΣ, ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ…
            Με τη σημερινή κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, είναι δεδομένο πως ο πραγματικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, ο χώρος του λεγόμενου Προοδευτικού χώρου, δεν έχει την εκπροσώπηση που πραγματικά μπορεί να έχει αλλά και που έχει ανάγκη η χώρα. Ένας πολιτικός και ιδεολογικός χώρος που εκτείνεται από τη Μεταρρυθμιστική Αριστερά, περνάει από την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και το εκσυγχρονιστικό ρεύμα, έως και το λεγόμενο – οικονομικά και όχι πολιτικά - κοινωνικό κέντρο, δεν εκπροσωπείται όπως αυτό θα ήταν δυνατό.
            Ο χώρος βρίσκεται στην αναζήτηση της ταυτότητάς του, των ηγετών του και του τρόπου που θα εκφραστεί στη κοινωνία. Στη παρούσα φάση, βρίσκεται κατακερματισμένος, μικρός και αδύναμος. Τόσο σε επίπεδο αποδοχής από τη κοινωνία όσο και σε επίπεδο προτάσεων.

            Αν θέλουμε να δούμε πως αυτός ο χώρος θα επανασυσταθεί, πρέπει να απαντήσουμε σε τρία θεμελιώδη ερωτήματα:
Α. ΠΟΥ θα απευθυνθεί αυτό το πολιτικό ρεύμα προκειμένου να αποκτήσει ισχυρές κοινωνικές βάσεις προκειμένου να μπορέσει να κάνει τις απόψεις του κυρίαρχες στο πολιτικό σύστημα; Σε ποιους πολίτες θα μιλήσει και ποιους θα ζητήσει να ακούσουν τις απόψεις του; Με ποια κοινωνική, ιδεολογική και οικονομική βάση θα προσπαθήσει να γίνει συνομιλητής;
Β. ΠΩΣ θα πραγματοποιήσει αυτό το κάλεσμα; Με ποιες προτάσεις; Πάνω σε ποια λογική; Βάζοντας ποια ως δεδομένα στηρίγματα στην ιδεολογική του φαρέτρα; Θα μοιράσει υποσχέσεις ή σχέδιο; Θα μετρήσει στόχους ή θα πετάει πυροτεχνήματα;
Γ. Με ΠΟΙΟΥΣ ανθρώπους μπροστάρηδες θα βγει να τοποθετηθεί; Ποιοι είναι αυτοί που θα εκπροσωπήσουν αυτό το ρεύμα στη κοινωνία;

            Αν τα παραπάνω ερωτήματα απαντηθούν με ειλικρίνεια, θα έχει λύσει ο χώρος τα βασικά του θέματα, ώστε να μπορέσει η κοινωνία να ακούσει τις προτάσεις αυτές.
            Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν το δυνατόν γρηγορότερα και πειστικότερα, καθώς η χώρα σέρνεται, μέσα σε ένα πολύ άσχημο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Μπερδεμένοι, προβληματισμένοι, κουρασμένοι και απογοητευμένοι οι πολίτες δυσκολεύονται να επιλέξουν ορθά. Προχωρούν είτε σε επιλογές που σε άλλες εποχές θα ξάφνιαζαν και θα προκαλούσαν θυμηδία, είτε απέχουν από τη πολιτική διαδικασία.  Στις μέρες μας, δεν υπάρχει ο πολιτικός λόγος εκείνος ο οποίος θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας να ενταχθεί στη πολιτική διαδικασία.
            Προσωπικά, πιστεύω πως τα τρία πολύ κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν όχι μόνο τον πολιτικό χώρο στον οποίο εντάσσω τον εαυτό μου, αλλά τελικά, ολόκληρη τη χώρα, απαντώνται πολύ συγκεκριμένα:

Α. Η πρόταση της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, της Δημοκρατικής Παράταξης δηλαδή για να μιλάμε με όρους συγκεκριμένους, θα πρέπει να απευθυνθεί στα τμήματα εκείνα της ελληνικής κοινωνίας που έχουν κατανοήσει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, και ψάχνουν τους τρόπους για να βγάλουν τη χώρα από τις δυσκολίες. Η νέα πρόταση θα πρέπει να μιλήσει στα παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας και όχι στα παρασιτικά της. Στους νέους και στους φιλόδοξους που σήμερα βρίσκουν τη χώρα απέναντί σε κάθε σκέψη ή προσπάθειά τους. Θα πρέπει να αποταθεί στους ανθρώπους εκείνους που θέλουν να χαράξουν τη πορεία της χώρας πατώντας μόνο στα σωστά των προηγούμενων ετών και έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Η πολιτική παρέμβαση του χώρου θα πρέπει να γίνει μιλώντας σε αυτούς που καταλαβαίνουν πως η χώρα χρειάζεται πραγματικές αλλαγές πάνω σε ότι ήταν λάθος, και όχι μπαλώματα.

Β. Η πρόταση του Δημοκρατικού και ανέκαθεν βαθειά Μεταρρυθμιστικού χώρου θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα συγκεκριμένη και οραματική. Μετρήσιμη κοντά αλλά και σχεδιασμένη για μακριά, συνάμα. Θα πρέπει να περιέχει αλήθειες και σχέδιο, όχι όμως χωρίς τη γενική κατεύθυνση και τη μακρά πορεία. Η κοινωνία πλέον είναι υποψιασμένη. Το τμήμα τουλάχιστον της κοινωνίας το οποίο επιθυμεί τη πραγματική επανόρθωση της χώρας. Σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας θέλει μετρήσιμες προτάσεις, βαθιές και πραγματικές τομές και μεταρρυθμίσεις, συγκεκριμένα βήματα και ρεαλιστικούς στόχους. Και τέτοιες πρέπει να είναι οι προτάσεις του χώρου. Πάντα όμως, να συμπληρώνονται αυτές από τη γενική κατεύθυνση, το όραμα και το φόντο στο οποίο κινούνται οι προτάσεις για τη δημιουργία της χώρας του επόμενου αιώνα.

Γ. Είναι πολύ κρίσιμο να δούμε σε τελικό στάδιο, ποιοι θα είναι εκείνοι που θα αναλάβουν την εκφορά του παραπάνω περιγραφόμενου πολιτικού λόγου. Η απάντηση μπορεί να φαίνεται απλή αλλά δεν είναι. Η πρόταση πρέπει να εκφραστεί από εκείνους οι οποίοι πραγματικά ενστερνίζονται αυτές τις προτάσεις. Οι βαθιές τομές που απαιτούνται για τη χώρα δεν μπορούν να εκφραστούν από ανθρώπους που δεν πιστεύουν βαθύτατα σε αυτές. Οι προτάσεις για μετρήσιμα και συγκεκριμένα αποτελέσματα πρέπει να ειπωθούν από ανθρώπους που δεν θέλουν γενικότητες και περιπλανήσεις. Οι σκέψεις για αλλαγή των αποτυχημένων μοντέλων δεν μπορούν αν γίνουν από ανθρώπους που λατρεύουν τη προηγούμενη λειτουργία της χώρας. Και οι άνθρωποι που απαιτούνται βρίσκονται σε κάθε ηλικία, σε κάθε κοινωνική τάξη, γύρω μας και αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανένταχτοι και απογοητευμένοι.
Σε αυτό βέβαια το ερώτημα, σημαντικό μέρος της απάντησης είναι η νέα γενιά αυτής της χώρας. Η γενιά εκείνη της χώρας που θα πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει με τις σκέψεις της και τα οράματά της, καθώς είναι αυτή που σε μερικά χρόνια θα πάρει τα ηνία της χώρας που θα σχεδιασθεί τώρα. Και πρέπει σε αυτούς να δοθεί τόσο ο πολιτικός χώρος όσο και ο πραγματικός χρόνος να συμμετάσχουν ειλικρινά, χωρίς κουκουλώματα και διαθέσεις εκμετάλλευσης.

            Απαντώντας με πάθος και ειλικρίνεια σε αυτά τα ερωτήματα, και μόνον έτσι, μπορεί να συσταθεί από την αρχή ο χώρος της Δημοκρατικής Παράταξης, να αποταθεί στην ελληνική κοινωνία και να αποκτήσει δυναμική. Και μόνον έτσι. Οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες, ειδικά όσες έχουν αν κάνουν με παλιές λογικές της καρέκλας και της προσωπικής ανάδειξης, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.
Και αν αποτύχει ο χώρος ίσως να μην πειράζει τόσο. Όμως η αποτυχία της χώρας είναι το κρίσιμο θέμα μας. Και νομίζω πως αυτά τα δύο ταυτίζονται.

ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016


ΕΜΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με χθεσινές δηλώσεις ( 4/9/2016 ) της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κ. Ολγας Γεροβασίλη, της φωνής της Κυβέρνησης δηλαδή προς τη κοινωνία, ενημερωθήκαμε πως η Κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχε λάβει κατά τις παρουσίες του ΣΥΡΙΖΑ στις Διεθνείς Εκθέσεις Θεσσαλονίκης τα έτη 2014 και 2015.
Ναι, αυτό δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος.
Και είμαι απόλυτα βεβαιος πως έχει δίκιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Προγράμματος Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ το 2014:
-    Ο βασικός μισθός βρίσκεται σήμερα στα 751 ευρώ.
-    Υφίσταται πλέον αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τον κάθε πολίτη.
-    Οι φορολογικοί συντελεστές εχουν μειωθεί.
-    Δόθηκε η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους και θεσμοθετήθηκε ο 13ος μισθός.
-    Κανένα δάνειο δεν βρίσκεται σε διαδικασία πλειστηριασμών καθώς άπαντα προστατεύονται δια παντός.
-    Φυσικά, καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ.
-    Δόθηκε η κάρτα ελεύθερης μετακίνησης στα Μεσα Μαζικής Μεταφοράς σε απόρους.
-    Προσφέρθηκε δωρεάν ρεύμα σε 300.000 άπορες οικογένειες.
-    Ελαττώθηκε ο ειδικός φόρος καυσίμων και έπεσε η φορολόγηση τους.

Επίσης, σύμφωνα με το Παράλληλο Προγράμμα που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης το 2015, επιπρόσθετα των παραπάνω δεσμεύσεων που φυσικά τηρήθηκαν,σήμερα ( ενδεικτικά μόνο, για να μη μακρηγορώ ):
-    Έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και έχουν βγεί απο τη καθημερινότητα τα capital controls.
-    Βρίσκεται σε λειτουργία η νέα Αναπτυξιακή Τραπεζα, όπως είχε εξαγγελθεί.
-    Βρέχει δισεκατομμύρια απο το πακέτο Γιουνκέρ.
-    Ενισχύθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς μειώθηκε η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών.
-    Αναμορφώθηκε το Σύστημα Κύρωσης Δημοσίων Έργων.
-    Βρήκαν δουλειά πάνω απο 100.000 άνεργοι, αφού είχε εξαγγελθεί διετές προγράμμα κάλυψης 300.000 θέσεων ανεργίας.

Πέρα και πάνω απο όλα όμως τα παραπάνω, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έσκισε τα Μνημόνια. Ένα προς ένα.

Καταλαβαίνουμε όλοι πως η προσπαθεια παραπλάνησης της κοινωνίας φτάνει πλέον στα όρια του εμπαιγμού. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ή καταλαβαίνουν αλλά αδιαφορούν; Ενδιαφέρονται μόνο να λένε το δικό τους παραμύθι, όταν η κατασταση στη χώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μια κατάσταση που τη βιώνουν οι πολίτες καθημερινά. Σε κάθε έκφανση της ζωής τους.

Και αυτό θα πρέπει πλέον να μην γίνεται ανεκτό άλλο.
Μπορείς να λες ψέμματα σε πολλούς για λίγο. Δεν γίνεται όμως να ψεύδεσαι προς μια ολόκληρη κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο κυβερνητικός εμπαιγμός προς τους πολίτες πρέπει να σταματήσει εδώ.
Υπάρχουν ευθύνες για τη κατασταση της χώρας τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.
Και οι ευθύνες εχουν ταμπέλα και ονοματεπώνυμα.

Όσο και αν κάποιοι συνεχίζουν να πουλάνε καθρεφτάκια, δεν απευθύνονται πλέον σε ιθαγενείς. Και αυτό θα γίνεται κατανοητό όλο και περισσότερο, όλο και πιο έντονα.
Ας το γνωρίζουν.

ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ