Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016


ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις έχουν πλέον ορίσει το πολιτικό σκηνικό της χώρας σε μια σχετικά σταθερή βάση. Γνωρίζουμε πλέον τι να περιμένουμε από τους παίκτες του πολιτικού παιχνιδιού. Που πρόκειται να αποταθούν, ποιους θα αφήσουν απέξω από το ενδιαφέρον τους και σε ποιους θα δώσουν εκείνα τα οποία ζητούν, ως ιδεολογικό αποτύπωμα και ρεαλιστική στόχευση.
                Με βάση τα παραπάνω, είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο χώρος που περιλαμβάνεται από   την κανονική παραδοσιακή Μεταρρυθμιστική Αριστερά, επεκτείνεται στην λεγόμενη σύγχρονη κεντροαριστερά, προχωρεί στις θέσεις της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και φτάνει έως τα όρια του κοινωνικού και προοδευτικού κέντρου είναι πολιτικά ορφανός. Και δεν είναι καθόλου μικρός όλος αυτός ο πολιτικός χώρος. Και πολιτικά και κοινωνικά κυρίως.
                Είναι πολιτικά ορφανός γιατί ούτε βεβαίως ο κύριος Μητσοτάκης από το κάστρο της Ευρωπαϊκής Δεξιάς που θέλει να χτίσει στην Ελλάδα μπορεί να αποταθεί σε αυτό τον χώρο, αλλά ούτε σαφώς ο λαϊκισμός του κυρίου Τσίπρα πρέπει να κατοικεί σε αυτό τον ιδεολογικοπολιτικό χώρο. Η Ευρωπαϊκή Δεξιά για όσους γνωρίζουν έχει συγκεκριμένες ιδεολογικές θέσεις σε ότι αφορά την οικονομία, την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος. Αυτές θα προσπαθήσει να φέρει στη πολιτική σκηνή ο κύριος Μητσοτάκης, όσο και αν προσπαθήσει να τα κρύψει κάτω από ωραία και δήθεν θαρραλέα λόγια. Από την άλλη πλευρά, ο εξόφθαλμος πλέον απλός λαϊκισμός του κυρίου Τσίπρα δεν έχει καμία θέση στην Ελλάδα του 2016. Μπορεί να αντιμετωπίστηκε θετικά από τους πραγματικά κουρασμένους πολίτες της χώρας ένα μόλις χρόνο πριν, όμως πλέον εξαϋλώνεται από την αποκάλυψη των προηγούμενων ψεμάτων του, την ακινησία της Κυβέρνησής του και τις καθημερινές ιστορίες οικογενειακής τρέλας που μαθαίνουμε.
                Σε αυτό το κενό θα πρέπει να θεμελιώσουμε στέρεα και ουσιαστικά, με πυγμή και αποφασιστικότητα, μια πλήρη πρόταση,  όλοι όσοι θεωρούμε ότι μπορούμε να παράξουμε μια άλλη πρόταση για τη χώρα και τους πολίτες της.  Όλοι όσοι θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε στη κοινωνία λύσεις που θα ακουμπούν στη πραγματικότητα και στη κοινωνία. Όχι προς όφελος των αγορών ή των συγγενών, αλλά όλης της κοινωνίας. Και σε αυτό το χώρο θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα προχωρήσουμε.
                Η πρόταση της Προέδρου κ. Φώφης Γεννηματά θέλω να πιστεύω πως ήταν το έναυσμα. Πως ήταν η πρώτη σπίθα που θα πρέπει να εξελιχθεί σε κανονική ιδεολογικοκοινωνική φωτιά, παίρνοντας όμως σάρκα και οστά, άμεσα και πραγματικά. Πάνω σε αυτή τη πρόταση θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να οικοδομήσουμε, πώς να κινηθούμε στη πορεία και πώς να εμφανίσουμε στη κοινωνία μια πρόταση που θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Και πάνω σε αυτή τη πρόταση θα πρέπει σαφέστατα να προτείνουμε και τις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου να μην επαναληφθούν αστοχίες του παρελθόντος.
                Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προχωράμε. Αυτή πρέπει να είναι η βασική μας αρχή. Και πλέον αναγνωρίζεται ως τέτοιο ο κρίσιμος χρονισμός που χάθηκε, με το ορθό τότε, εγχείρημα της ΕΛΙΑΣ να μετασχηματιστεί σε πραγματικό πολιτικό κόμμα, με όργανα, προτάσεις, διακριτές θέσεις και αξίες. Οι παρεμποδιστικοί παράγοντες πολλοί και οι πραγματικές αιτίες αρκετές. Όμως δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτές, αλλά στο αποτέλεσμα εκείνης της στρατηγικής. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η ΕΛΙΑ κατάφερε σε πολύ δύσκολους καιρούς, παρά τις εμφανείς υπονομεύσεις,  να κρατήσει ένα σημαντικό ποσοστό όχι μόνο για τη παράταξη αλλά και για τη χώρα. Γιατί αν τα ποσοστά ήταν μικρότερα, θα είχαμε εισέλθει νωρίτερα στον κυκεώνα του ΣΥΡΙΖΑ με ακόμα χειρότερα αποτελέσματα για τη χώρα από τους άγαρμπους και λανθασμένους χειρισμούς που αντιμετωπίζουμε ένα ολόκληρο χρόνο τώρα. Χειρισμούς που κοστίζουν καθημερινά στη χώρα και τους πολίτες.
                Με αυτά τα δεδομένα, και έχοντας τη γενναία πρόταση της Προέδρου πλέον στο τραπέζι θα πρέπει να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα είναι πραγματικά προωθητικές για τον χώρο, τη Παράταξη και τη κοινωνία.
                Για να πετύχει το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως η κοινωνία το περιμένει, όπως οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού το ορίζουν αλλά και όπως αποφασίστηκε ομόφωνα στο πρόσφατο Συνέδριό μας, θα πρέπει η νέα πρόταση να είναι διαυγής πανταχόθεν, ανοικτή στα όρια του πολιτικού χώρου που ορίζεται, συγκεκριμένη ιδεολογικά, πολιτικά και αξιακά αλλά και  να έχει λάβει συγκεκριμένο σχήμα.
                Θα πρέπει λοιπόν να είναι τόσο καθαρή ώστε να αποφεύγονται οποιεσδήποτε αμφιθυμίες και δεύτερες σκέψεις άλλων πραγμάτων που κρύβονται κάτω από τη πρόταση. Θα πρέπει να μην αποκλειστεί κανένας που αυτοπροσδιορίζεται μέσα στα όρια που περιγράφουν αυτό το εγχείρημα. Τουναντίον, θα πρέπει να γίνουν ειλικρινή καλέσματα σε όλους εκείνους που ανήκουν σε αυτό τον ιδεολογικοπολιτικό χώρο, και που είτε μετέχουν της πολιτικής ζωής είτε απέχουν από αυτή το τελευταίο διάστημα.  Θα πρέπει επίσης να έχει διακριτές τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές της με τα δύο πλευρά της, τις διαχωριστικές εκείνες γραμμές που θα τη διαφοροποιούν σημαντικά και καθοριστικά. Και τέλος θα πρέπει να βρει τους εκφραστές εκείνους που θα μπορέσουν να απευθυνθούν στο κοινωνικό σύνολο και να κάνουν τη πρόταση ξεκάθαρη, διακριτή και πλέρια αποδεκτή.
                Όλα τα παραπάνω μπορούν να προκύψουν ευκολότερα αν αναγνώσουμε με σαφήνεια τον οδικό χάρτη της πορείας μας. Έναν οδικό χάρτη που θα είναι σχετικά σύντομος αλλά με διακριτούς στόχους ανά βήμα. Σύντομος για να μη χαθεί ο χρονισμός και τελματώσουμε σε αέναες συζητήσεις. Και στοχοθετημένος για να μπορούμε κρίνοντας τα αποτελέσματα κάθε βήματος να προχωράμε στο επόμενη.
                Αυτό που ο χώρος χρειάζεται, το πολιτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί αλλά κυρίαρχα, αυτό που η κοινωνία προσμένει δεν πρέπει να χαραμιστεί σε μαιάνδρους συζητήσεων, αναχώματα αποκλεισμών και δεύτερες σκέψεις αμφισβήτησης.
                Πάνω σε αυτά, πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε. Σύντομα και με σχέδιο.
                Προτείνω τον σε άμεσο χρονικό διάστημα ορισμό Πανελλαδικής Οργανωτικής  Συνδιάσκεψης στελεχών όλων των πολιτικών χώρων, κινήσεων και διακριτών προσώπων που θέλουν να συναποτελέσουν τη νέα πρόταση. Στη συνδιάσκεψη αυτή θα συζητηθούν  τα οργανωτικά θέματα, σε επίπεδο λεπτομερειών του αμέσως επόμενου Ιδρυτικού Συνεδρίου της νέας πρότασης προς την ελληνική κοινωνία και της επερχόμενης εκλογής του επικεφαλής.  Στη πορεία προς το Συνέδριο ανακύπτουν σαφή λειτουργικά και διαδικαστικά θέματα που πρέπει και μπορούν να αντιμετωπιστούν από μια Οργανωτική  Συνδιάσκεψη. Στη Συνδιάσκεψη επίσης μπορούν να αποφασιστούν τα σύμβολα και το όνομα της νέας πρότασης προς τη κοινωνία.
Άμεσα, ακολουθεί ένα Συνέδριο που θα αποφασίσει με κανόνες και όρους, ξεκάθαρα και διακριτά, το ιδεολογικό, πολιτικό και οργανωτικό σχήμα με το οποίο θα απευθυνθεί η νέα πρόταση στους πολίτες. Ένα Συνέδριο Αρχών, Πολιτικής και εκλογής Οργάνων. Εκεί θα πραγματοποιήσουμε τη βασική συμφωνία των συμμετεχόντων και θα τη σφραγίσουμε Ενώπιων όλων.. Ένα Συνέδριο, μετά το οποίο όσοι συμμετέχουμε θα μοιραζόμαστε κοινές ιδέες και απόψεις για τη χώρα και τους πολίτες της. Ένα Συνέδριο όμως που θα αναδείξει και το στελεχιακό εκείνο δυναμικό που θα βγει στη κοινωνία για να μεταφέρει τη νέα πρόταση που θα προκύψει από το Συνέδριο αυτό. Ένα Συνέδριο στο οποίο και θα τεθούν οι υποψηφιότητες, το όραμα και οι στόχοι εκείνων  που θέλουν να αναλάβουν το μεγάλο βάρος της εκπροσώπησης της νέας προοδευτικής πρότασης για τη κοινωνία και τη χώρα.
Και επειδή τίθεται το θέμα της μετέπειτα λειτουργίας ή μη των προηγούμενων δομών που θα μετάσχουν στη νέα πρόταση, προσωπικά πιστεύω ότι η ώσμωση των συμμετεχόντων στη νέα αυτή πρόταση μεταξύ τους, θα οδηγήσει σύντομα και στην αφομοίωση των παλαιών σχημάτων στο νέο σχήμα. Όσο πιο επιτυχημένη είναι η νέα προσπάθεια, τόσο πιο γρήγορα θα περάσουμε στην ενοποίηση των σχημάτων. Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα γύρω μας που απαντούν σε αυτό το ερώτημα.
                Στο τέλος του δρόμου, πριν το καλοκαίρι του 2016, προχωράμε στην εκλογή του επικεφαλής της Δημοκρατικής παράταξης, δια της ψήφου όλων εκείνων των πολιτών που θα έχουν ακούσει τη νέα πρόταση. Με τα χαρακτηριστικά που θα κομίζει ο κάθε υποψήφιος φυσικά. Εκλογή από τους πολίτες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς να επιλέξουν τον επικεφαλής της νέας πρότασης. Ώστε να ακουστεί η φωνή των πολιτών που έχουν ανάγκη έναν τέτοιο πολιτικό σχηματισμό στη πολιτική ζωή του τόπου.
                Μπορεί να βρεθήκαμε σχετικά πίσω στις εξελίξεις του πολιτικού τοπίου της χώρας. Μπορεί ως πυροτεχνήματα κάποιοι να εντυπωσιάζουν προσωρινά. Πρέπει όμως και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να βγούμε προωθητικά μπροστά. Να δείξουμε στη κοινωνία πως ο χώρος δεν μπορεί να αλωθεί από λαϊκιστές και πολιτικούς απατεώνες αλλά ούτε και από δήθεν μεταρρυθμιστικές φωτοβολίδες εκείνων που δεν προώθησαν καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια.
                Ας μην καθυστερήσουμε άλλο. Για τη Χώρα και τους Πολίτες της.
Η παραπάνω πρόταση δεν διεκδικεί κανένα αλάθητο. Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μια πρόταση ενός απλού μέλους του χώρου, ενός ενεργού πολίτη που αγωνιά για το πολιτικό μέλλον του χώρου που αυτοπροσδιορίζεται. Σαφώς και ορισμένα σημεία της μπορεί να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας προκειμένου να βελτιωθεί και ολοκληρωθεί. Εξάλλου, μέσα από τη συζήτηση και τον διάλογο επέρχεται η πρόοδος.

                                                         ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου