Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΕΝ
            Αρκετοί – όσοι δεν παρακολουθούν το διεθνές πολιτικό τοπίο – μπορεί να ξαφνιάστηκαν από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία και την άνοδο του εθνικιστικού κόμματος της Λεπέν. Όσοι πάλι έχουν το μάτι τους στη διεθνή πολιτική σκηνή, ανέμεναν ότι αυτό θα συνέβαινε. Εδώ και 2-3 χρόνια, στη Γαλλία η άνοδος του συγκεκριμένου ρεύματος είχε καταγραφεί και σε εκλογικές φάσεις αλλά και στην γενικότερη πολιτική ατμόσφαιρα της χώρας. Και για κάποιον προσεκτικό παρατηρητή, δεν είναι φαινόμενο μόνο της Γαλλίας.
            Είναι βέβαιο ότι τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα στη πρωτεύουσα της χώρας έδωσαν σημαντική ώθηση στο ξενοφοβικό, εθνικιστικό μέτωπο της κυρίας Λεπέν. Είναι βέβαιο ότι τέτοιου τύπου ενέργειες ενδυναμώνουν φωνές παρόμοιες με αυτές και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως δεν ήταν αυτό η πραγματική αιτία της ανόδου του κόμματος της κόρης του ναζιστή Ζαν Μαρί Λεπέν.
            Όπως και να ξεκινάμε την ανάλυσή μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για τη Γαλλία, μια χώρα που έχει ‘’παράδοση’’ τις τελευταίες δεκαετίες με το συγκεκριμένο ρεύμα. Η Λεπέν είναι μια συνέχεια, εξωραϊσμένη για εκλογικούς λόγους, του ακραίου εθνικιστικού κόμματος του πατέρα της. Ένα πολιτικό κόμμα που πάντα έβρισκε απήχηση, έστω και μικρότερη ανάμεσα στους Γάλλους. Σε μια κοινωνία που έχει πολλαπλά προβλήματα μετανάστευσης αρκετές δεκαετίες τώρα, μετανάστευση που προέρχεται κυρίως από τις πρώην αποικίες της. Πολίτες με άμεσο δικαίωμα εισόδου στη χώρα, προερχόμενοι από άλλες κουλτούρες και χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου, εισέρχονται δεκαετίες τώρα στη Γαλλία, αυξάνοντας διαρκώς όλα τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν όταν δεν υπάρχει ή δεν αναπτύσσεται σε όλο το εύρος η κατάλληλη μέριμνα αφομοίωσης των μεταναστών με τους γηγενείς πληθυσμούς.
            Είναι όμως θέμα μόνο για τη Γαλλία η ανάπτυξη αυτού του εθνικιστικού και ευρωδιασπαστικού ρεύματος; Όποιος παρακολουθεί ευρύτερα τα πολιτικά θέματα στην Ευρώπη, διαπιστώνει ότι πρόκειται περί της κορυφής ενός παγόβουνου που πλησιάζει το καράβι της Ευρώπης ταχύτατα. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει σύντομα να επιλέξει αν θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται σαν τους ταξιδιώτες του Τιτανικού, που συνεχίζουν να χορεύουν όσο το παγόβουνο πλησιάζει, ή θα αντιδράσει ως παγοθραυστικό όχι μόνο απέναντι στο φαινόμενο, αλλά κυρίως απέναντι στις αιτίες που το προκαλούν. Γιατί μόνο η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσεις ένα φαινόμενο επικίνδυνο όχι μόνο για τη δομή της Ευρώπης αλλά πολύ περισσότερο επικίνδυνο για τις ίδιες τις κοινωνίες της. Κοινωνίες που έχουν πληγεί βαθύτατα από την επικράτηση τέτοιων ιδεών στο πολιτικό της σύστημα, πριν από μόλις 80 χρόνια.
            Τα τελευταία χρόνια, απέναντι στη οικονομική κρίση που χτύπησε το σύνολο της ελεύθερης οικονομίας στον πλανήτη μας, η Ευρώπη απάντησε με συγκεκριμένες πολιτικές. Από τις επικρατούσες συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης επιλέχθηκε η αντιμετώπιση του προβλήματος με το μόνο κοκτέιλ μέτρων που αυτή η ιδεοπολιτική πλευρά γνωρίζει να εφαρμόζει. Περιστολή δαπανών, αναστολή λειτουργιών, ελάττωση κρατικών προϋπολογισμών, μείωση ελλειμμάτων, αύξηση ανεργίας, ισχυροποίηση τραπεζικού συστήματος, σκληρό νόμισμα. Μια πολιτική που δεν εφαρμόστηκε μόνο στις χώρες που εφάρμοσαν Μνημόνια, όπως η χώρα μας, αλλά που διέτρεξε το σύνολο της Ευρώπης. Και που συνεχίζει να τη διατρέχει ακόμα.
            Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής πέρασαν γρήγορα από την οικονομία στη κοινωνία. Και η ανταπόκριση των κοινωνιών δεν θετική. Και δεν θα μπορούσε να είναι θετική, όταν η πολιτική αυτή προβλέπει μείωση του κοινωνικού κράτους και των δομών του, σμίκρυνση των επενδυτικών δυνατοτήτων και απώλεια θέσεων εργασίας. Και κάπου εκεί, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν αρχίσει να αλλάζουν το ερώτημα που έθεταν σε σχέση με την Ευρώπη.
Παλιότερα το ερώτημα ήταν: ‘’ Διεύρυνση ή Εμβάθυνση της Ευρώπης;’’. Σήμερα, και μετά την επικράτηση των παραπάνω περιγραφόμενων πολιτικών, το ερώτημα έχει αλλάξει:  ‘’ Διατήρηση και ολοκλήρωση ή Διάλυση;’’.  Είναι λογικό, οι πολίτες της Ένωσης να μπαίνουν στον προβληματισμό, όταν βλέπουν ότι η κεντρική επιλογή του οργανισμού μέσα στον οποίο βρίσκονται κινείται απέναντι από τα  κοινωνικά ζητούμενα.
Ας δούμε ποια ρεύματα τοποθετούνται σε κάθε πλευρά απάντησης του παραπάνω ερωτήματος.
Τη διατήρηση και την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να την επιθυμούν οι περισσότεροι, όμως δεν αποφασίζουν να προτείνουν τους τρόπους με τους οποίους η ολοκλήρωση αυτή θα προχωρήσει.
Από την άλλη, στη διάλυση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου φαίνεται να οδηγούν οι ευρωσκεπτικιστικές φωνές που πληθαίνουν διαρκώς στην Ευρώπη. Φωνές που αναθυμούνται τις εποχές του κράτους-έθνους, φωνές που αναπολούν τα εθνικά νομίσματα και την πλαστιμότητά τους, φωνές που εκφράζονται σε πολλές πλέον χώρες της Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η δική μας. Γιατί αν κοιτάξουμε προσεκτικά τη ρητορεία των κομμάτων, κοινοβουλευτικών και μη αυτή τη στιγμή, ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτικού μας συστήματος επιλέγει συνειδητά την έξοδο της χώρας από την Ένωση και τη μοναχική της πορεία. Ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, υπάρχουν φωνές που υποθάλπουν ευρωσκεπτικισκισμό και δεύτερες σκέψεις σε σχέση με το ευρωπαϊκό μας κεκτημένο.
Ήρθε η ώρα, οι πραγματικά προοδευτικές φωνές της Ευρώπης να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη μέρα του οικοδομήματος. Είναι η κατάλληλη, ίσως η τελευταία στιγμή, οι δυνάμεις που βασίζονται στον ανθρωπισμό και στο όραμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να βγουν μπροστά, στο σύνολο των λαών της Ευρώπης και να παρουσιάσουν το δικό τους, εναλλακτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα αλλάζει ρότα στο καράβι της Ευρώπης. Ένα πρόγραμμα διακρατικό, που θα βάζει μπροστά τον άνθρωπο και όχι το σύστημα. Μια πρόταση που θα επιδιώκει την πραγματική ολοκλήρωση της ένωσης των λαών της Ευρώπης σε μια δυνατή συμμαχία όχι μόνο σε δημοσιονομικούς αριθμούς αλλά σε όλα τα επίπεδα.
Οι δυνάμεις που αναγνωρίζουν τον άνθρωπο ως κινητήρια δύναμη κάθε μηχανισμού, άρα και την ανάγκη για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης του, οφείλουν να παλέψουν για την περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα. Και σε πολιτικό, και σε οικονομικό, και σε κοινωνικό και σε αμυντικό, και σε παραγωγικό. Να πάρουν το νήμα από εκεί που το άφησαν οι μεγάλοι οραματιστές της Ενωμένης Ευρώπης της δεκαετίας του 80 και να το συνεχίσουν, καθώς αποδεικνύεται ότι η κυριαρχία των συντηρητικών λογικών, μπορεί να εμφανίζει βελτιωμένους αριθμούς, αλλά δεν βελτιώνει τον άνθρωπο. Σε όλη την Ευρώπη.
Μόνο η διευρωπαική παρουσίαση μιας εναλλακτικής πρότασης, μιας συνολικά διαφορετικής κατεύθυνσης της Ευρώπης θα μπορέσει να ανασχέσει τα ρεύματα εκείνα που μπορεί να ξαφνιάζουν όσους δεν παρακολουθούν τη πραγματικότητα, αλλά προβληματίζουν όλους όσους κοιτούν σε βάθος τις αιτίες και όχι τα αποτελέσματα. Οι προτάσεις οφείλουν να είναι και ρεαλιστικές αλλά και οραματικές. Επιστρέφοντας στις ιδέες του ανθρωπισμού και της ελευθερίας επιλογής. Στις βασικές επιλογές που έγιναν τη κρίσιμη για την  Ευρώπη δεκαετία του 80 αλλά αφέθηκαν πίσω στη πορεία, όταν κυριάρχησαν τα συντηρητικά δόγματα.
Υπάρχει ο ιδεολογικός χώρος που μπορεί να παράξει αυτές τις προτάσεις. Και είναι ο ίδιος πολιτικός χώρος από τον οποίο προήλθαν οι Μιτεράν, Παπανδρέου, Σμίτ, Πάλμε, Γκονζάλες και αρκετοί άλλοι. Ας κοιτάξουμε λίγο πίσω, προκειμένου να μπορέσουμε να εκτινάξουμε την Ευρώπη μπροστά.
ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
           


Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
            Τον τελευταίο καιρό, και μετά τις πρόσφατες υπογραφές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο τρίτο, επαχθέστερο και βαρύτερο μνημόνιο, με μέτρα που η Κυβέρνηση πρότεινε στους Θεσμούς, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή επίθεση. Μια επίθεση που προβλέπεται να διαλύσει κάθε αγροτική δραστηριότητα και να οδηγήσει τον κρισιμότερο παραγωγικό τομέα της χώρας σε μαρασμό και αποεπιχειρηματοποίηση.
                Το ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας σταθερά το βλέμμα του στραμμένο στον αγροτικό κόσμο που αποτελεί βασικό κορμό της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, έχει εκφράσει τη διαφωνία του ως προς τα μέτρα που η κυβερνητική πλειοψηφία σκοπεύει να φέρει. Και δεν μένει εκεί.
                Καταθέτει προς κοινωνική διαβούλευση 15 στόχους και τρόπους για να μπορέσει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης ειδικά στην επαρχία. Καταθέτει προτάσεις γιατί αυτός είναι ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων. Γιατί παραμένουμε στενά συνδεδεμένοι με τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, όχι για άλλο σκοπό, παρά μόνο γιατί στοχεύουμε στην αναζωογόνηση ενός κρίσιμου κομματιού της παραγωγικής διαδικασίας της χώρας.
                Οι προτάσεις αυτές όπως κατατίθενται στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο αλλά και στη κυβερνητική πλειοψηφία προς ειλικρινή συζήτηση, επιγραμματικά παρουσιάζονται παρακάτω:
1. Αποκατάσταση της ομαλής καταβολής των οικονομικών εισροών στους αγρότες που έχουν διακοπεί (κοινοτικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις για ζημιές, τραπεζική ρευστότητα) ώστε οι παραγωγοί να αξιοποιήσουν πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες των εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των εξαγωγών και της βιομηχανίας τροφίμων.
2. Ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας με την μέγιστη δυνατή απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων της νέα ΚΑΠ 2014-2020 ύψους 20 δισ Ευρώ, ώστε με τους πόρους 2,5 δις Ευρώ σε ετήσια βάση να χρηματοδοτηθεί άμεσα η παραγωγική δραστηριότητα και οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα.
3. Δίκαιο σύστημα φορολόγησης των αγροτών με αναγνώριση του ιδιαίτερα κρίσιμου ρόλου της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για την απασχόληση.
4. Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για τη ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και το χτύπημα τωνκαρτέλ που κερδοσκοπούν εις βάρος των αγροτών.
5. Λήψη μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στην ενέργεια (αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο) και στα αγροτικά εφόδια .
6. Εισαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στην πρωτογενή παραγωγή, με συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, για ανταποδοτικότητα και άμεση εφαρμογή. Η βελτίωση και Επέκταση της Συμβολαιακής γεωργίας.

7. Πιστοποίηση των προϊόντων και των παραγωγών τους και η εξασφάλιση για τα προϊόντα.

8. Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την κτηνοτροφία (βοσκοτόπια, αδειοδοτήσεις, βελτίωση ζωικού κεφαλαίου) για την ουσιαστική βελτίωση του ισοζυγίου εισαγωγών κρέατος και γάλατος.

9. Στήριξη της δημιουργίας των συμπράξεων καινοτομίας (cluster) για την Βιο-Αγροδιατροφή.

10. Ριζικές  αλλαγές στο  Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης , τους Οργανισμούς και
τις υπηρεσίες υλοποίησης της αγροτικής πολιτικής, ώστε να υποστηριχθεί με αποτελεσματικότητα το σχέδιο ανάπτυξης της υπαίθρου , με μεγάλη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.

11.Θέσπιση κινήτρων για την προώθηση νέων, σύγχρονων και ισχυρών συλλογικών δομών (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) που παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, σπόρων, ζωοτροφών και στην εμπορία των προϊόντων.

12. Εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του νερού, ώστε ως θέμα εθνικής σημασίας, να γίνει κομβικό σημείο για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας.

13. Συμβουλευτικές δομές, αποτελεσματικές, αποκεντρωμένες, αξιόπιστες και φιλικές για τη διασφάλιση συνεχούς, έγκυρης και αποτελεσματικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των αγροτών για τις νέες παραγωγικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

14.Σύγχρονο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δίκτυο κοινωνικής προστασίας (Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Προγράμματα Βοήθειας στο Σπίτι).

15. Ενασχόληση πιο πολλών νέων ανθρώπων με την πρωτογενή παραγωγή:
Με δωρεάν γη από το κράτος, με χρηματοδοτικά κίνητρα για την εγκατάστασή τους.

Οι παραπάνω προτάσεις έχουν περαιτέρω εξειδίκευση. Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου σύντομα, σκοπεύει να διοργανώσει εκδήλωση με επίκεντρο τον αγροτικό και κτηνοτροφικό  κόσμο του Νομού μας, προκειμένου όλες αυτές οι προτάσεις να συζητηθούν, να αναλυθούν και να βελτιωθούν.
Πιστεύουμε στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έμβολο επανεκκίνησης της ανάπτυξης στη χώρα.
Είμαστε παρόντες για το σωστό σχεδιασμό των δομών της χώρας στη νέα εποχή που έχει εισέλθει η χώρα.
ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΡΕΘΥΜΝΟ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ