Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ
      
        Λίγες ημέρες μετά τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών, και έχοντας αρκετά δεδομένα στη διάθεσή μας, είναι σχετικά εύκολο να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα από αυτές.
          Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφαιρώντας από τον λόγο του όλα όσα είχε πει στις πρόσφατες εκλογές του Ιανουαρίου, επικαλούμενος από τη μια τη διαφωνία του με τη Συμφωνία που έφερε, αλλά από την άλλη τη θέλησή του να την εφαρμόσει, πείθει σε επίπεδο ποσοστών την Ελληνική κοινωνία ότι : Από τη μια πλευρά θα παλέψει για τη βελτίωσή της, άρα ανανεώνει την ελπίδα αλλά από την άλλη δίνει σήμα σταθερότητας στους πολίτες που φοβούνται επιπλοκές από πιθανές περιπλανήσεις. Εμπλέκει στον διάλογο τον αγώνα Νέου – Παλιού, κρύβοντας τις τελευταίες μέρες όλους όσους θα μπορούσαν να φέρουν το δικό του παλιό κοντά στο νέο που ήθελε να παρουσιάζει. Παίζει επικοινωνιακά τέλεια, χτυπώντας στο πλεονέκτημα του προσώπου του Τσίπρα σε σχέση με την επιλογή πρωθυπουργού, αποκρύβοντας ότι είναι ο ίδιος που έκανε τις λάθος επιλογές στη προηγούμενη Κυβέρνηση. Δεν μπορεί όμως να κρύψει ότι σε διάστημα 7 μηνών έχει απώλεια 350.000 ψηφοφόρων που είτε κατευθύνθηκαν στο κόμμα Λαφαζάνη, είτε επέλεξαν να κοιτούν το πολιτικό σκηνικό από απόσταση. Ανεπιφύλακτα κερδισμένος.
Η ΝΔ, δίνει μια μάχη περιχαράκωσης του ιδεολογικού και πολιτικού της χώρου, παίζει συντηρητικά θα λέγαμε, προσπαθώντας να διαφυλάξει τα κεκτημένα της. Διατηρεί ποσοστιαία τη δύναμή της, έχοντας όμως χάσει σε απόλυτο αριθμό ψηφοφόρους. Δίνει τη μάχη με ένα Πρόεδρο που ξυπνάει το αίσθημα του μέσου Νεοδημοκράτη ψηφοφόρου και κρατάει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Στέλνει τη μάχη της διαδοχής αργότερα εφαρμόζοντας εμφανώς αμυντική τακτική. Περιφράσσει τον χώρο της και εγκαθίσταται στην αναμονή της φθοράς της άσκησης εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισοζύγιο ήττας – νίκης: Ισόπαλο.
Η Χρυσή Αυγή, καθώς κανένας δεν ασχολήθηκε μαζί της βρίσκει τον χώρο και τον χρόνο να στηριχτεί στα προηγούμενα νούμερα απήχησης, κάτι που της αρκούσε για να παρουσιάσει αύξηση σε επίπεδο ποσοστών. Δεν ασχολήθηκε κανένας, με αποτέλεσμα να μην κάνει κανείς ξεκάθαρο το που θέλει να οδηγήσει τη χώρα, αν ξέρει που θέλει να τη πάει και με ποιο τρόπο. Σαφώς βέβαια, η τοποθέτηση Μιχαλολιάκου τις τελευταίες μέρες γίνεται για να δώσει στη βάση του τη σιγουριά ότι η ηγεσία καλύπτει τη βάση σε οποιαδήποτε ενέργεια προχωρήσουν. Αυτό δίνει κουράγιο σε όσους σκληροπυρηνικούς ήθελαν νομιμοποίηση πολιτική. Στα θέλω και τα όριά τους, κερδισμένοι.
Το Ποτάμι, μπλεγμένο μέσα σε μια ελιτίστικη άποψη περί καλών και άξιων, δεν καταφέρνει να αποταθεί στον μέσο ψηφοφόρο, ο οποίος δεν βλέπει ανθρώπους από τη καθημερινότητα να εκφράζουν το Ποτάμι. Η λογική των ελίτ, σε μια κοινωνία μέσου γενικότερα επιπέδου, όπως όλες οι κοινωνίες, δεν βρίσκει ευήκοα ώτα. Ένα ακόμα λάθος στρατηγικής είναι η πρόταση διακυβέρνησης με οποιονδήποτε έρθει πρώτος, στα πλαίσια μιας μίνιμουμ πολιτικής συμφωνίας. Αυτό οδήγησε τους ψηφοφόρους στην επιλογή απευθείας του πρώτου και όχι στον ενδιάμεσο προσφερόμενο σταθμό του Ποταμιού. Επίσης, η επιλογή οργανωτικής ανοργανωτικότητας που κάνει, δημιουργεί μέγα οργανωτικό πρόβλημα. Δεν πυρηνοποιείται, δεν αποκτά κέντρο αναφοράς και σε στελεχιακό και σε οργανωτικό επίπεδο. Σαφέστατα ο μεγάλος χαμένος της εκλογικής μάχης.
Το ΚΚΕ, επιλέγει τη πάγια τακτική του, αμύνεται αλλά και επιτίθεται απέναντι στο καινούριο ΛΑΕ που επιχειρηματολογεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Διαφυλάσσει τακτικά τους ψηφοφόρους του παρά το ότι και το ΚΚΕ έχει απώλεια ψήφων σε απόλυτο αριθμό. Από τους κερδισμένους των εκλογών.
Η Ένωση Κεντρώων παίζει το χαρτί της υπερεικοσαετούς δικαίωσης και της καθαρότητας, αντιμετωπιζόμενο ως αρχηγικό κόμμα από τα μέσα ενημέρωσης. Κανένας από τους Υποψήφιους Βουλευτές του δεν εκτίθεται, ο Βασίλης Λεβέντης δίνει προσωπικές συνεντεύξεις όπου παίζει μπάλα μόνος του. Διαγράφονται με έξυπνο τρόπο οι ασχήμιες του παρελθόντος και εμφανίζονται επιλεκτικά ελάχιστες από τις λεγόμενες ‘’προφητείες ‘’ του. Κερδισμένος, αλλά με περίοδο εξετάσεων για το πόσο μπορεί να αντέξει, ειδικά με τη διαδικασία εναλλαγής των Βουλευτών του.
Για τη Λαϊκή Ενότητα, η έλλειψη χρόνου οργάνωσης ενός κόμματος που γνωρίζει να αναπτύσσεται μέσα από τη κινητοποίηση, η παρουσία του Προέδρου που μάλλον μυρίζει παλιό κομμουνιστή και η ξεκάθαρη αντιευρωπαϊκή ρητορεία σε μια χώρα που έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο, λειτουργούν αρνητικά. Επιστρέφουν τώρα εκεί που γνωρίζουν να δρουν. Στις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες. Έχουν όμως και εσωτερικά θέματα να επιλύσουν, καθώς η προσωπικότητα της Κωνσταντοπούλου είναι πλεονάζουσα του ποσοστού που αυτή ανέμενε και ο Λαφαζάνης, μάλλον τροχοπέδη.
Οι ΑνΕλ, χρησιμοποιώντας εθνολαική ρητορεία, προερχόμενοι από το δεξιό κομμάτι της πολιτικής ζωής, χάνουν ψήφους αλλά εισέρχονται στη Βουλή λόγω της μειωμένης συμμετοχής. Παρόλα αυτά, οι απώλειες ενός κόμματος που έπεσε 9 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε 3 μόνο χρόνια είναι σημαντικές. Μέσω των Υπουργοποιήσεων όμως, διατηρούνται στην επιφάνεια. Θα αποτελέσουν τον επιθετικό εταίρο της Κυβέρνησης καθώς χρειάζονται αυτό τον λόγο προκειμένου να βγουν μπροστά. Από την επιτυχία ή όχι της Κυβέρνησης θα κριθεί το πολιτικό τους μέλλον.
Μεγάλος χαμένος των εκλογών, η συμμετοχή. Η απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών μέσω της συνεχούς χρησιμοπο9ίησής τους είναι προ των πυλών. Οι πολίτες στάθηκαν κριτικά έξω από αυτή τη διαδικασία και αναμένουν να επιλέξουν αν αξίζει να επανέλθουν μέσα σε αυτές ή θα προτιμήσουν να παλεύουν για τα καθημερινά τους προβλήματα, καθώς δεν πείθονται ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να τα επιλύσει. Κύριος υπαίτιος κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου τη στροφή 180 μοιρών κατάλαβαν οι πολίτες αλλά επέλεξαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Για τον πολιτικό χώρο που βρίσκομαι και δρω θα τα πούμε σε ξεχωριστό μου σχόλιο, καθώς εκεί πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο.
ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015


8 +1 ΓΙΑΤΙ   ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
          Στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου πρέπει να επιλέξουμε σε ποιό πολιτικό σχήμα θα δώσουμε τη ψήφο μας. Οι καιροί πλέον είναι απόλυτα κρίσιμοι για τη χώρα. Ακολουθούν επτά και ένας ακόμα λόγοι για τους οποίους ζητάμε τη στήριξη των πολιτών στους συνδυασμούς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ- Κινήσεις Πολιτών
1.    Είναι η μόνη πολιτική δύναμη που προτείνει και ζητά το σχηματισμό κυβέρνησης τετραετίας. Αρκετά μπλέξαμε με τις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Κοστίζουν τόσο σε χρήμα όσο και σε πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Ήρθε η ώρα να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση με άνεση χρόνου.
2.    Όταν οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί επιλέγουν την ανάδειξή τους μέσα από διχαστικά διλήμματα, εμείς ζητάμε να ενωθούμε, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ως έθνος κα όχι ως κομματικά ακροατήρια.
3.    Διαθέτουμε τους πολιτικούς συμμάχους στην Ευρώπη που απέδειξαν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας. Οι σύμμαχοί μας στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες έβαλαν πλάτη τις δύσκολες ώρες της ‘’διαπραγμάτευσης ‘’ Τσίπρα και εξασφάλισαν την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
4.    Ζητάμε από το 2012 τον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, που είναι ο μόνος τρόπος ώστε να προχωρήσουμε αποφασιστικά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πέρα από το Μνημόνιο. Μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται διακομματική, εθνική προσπάθεια για την επόμενη μέρα της χώρας.
5.    Από την αρχή της κρίσης είπαμε την αλήθεια και παρουσιάσαμε τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο που διατηρούσε τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά. Όταν η ΝΔ έστηνε Ζάππεια και ο ΣΥΡΙΖΑ έσκιζε Μνημόνια, εμείς με ειλικρίνεια και με στόχο το εθνικό όφελος, στηρίξαμε την επιλογή που πλέον όλοι σχεδόν αναγνωρίζουν ως μοναδική. Δεν κρυφτήκαμε. Δεν σκεφτήκαμε καμία στιγμή το κομματικό όφελος μπροστά στο εθνικό καλό.
6.    Αναγεννούμε την μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη της χώρας. Μια Παράταξη που όποτε έλειπε από τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, αυτή έμπαινε σε περιπέτειες. Το ζήσαμε και τους τελευταίους 7 μήνες. Ενοποιούμαστε κάτω από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στοχεύουμε στο μεγάλωμά της και στη μετεξέλιξή της σε πόλο σταθερότητας στη πολιτική ζωή της χώρας.
7.    Έχουμε την εμπειρία να διατυπώσουμε και να υλοποιήσουμε το απαραίτητο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας για την επόμενη μέρα. Χρειάζονται ουσιαστικές λύσεις, με κοινωνικό πρόσημο ώστε να βγούμε από τη δύσκολη συγκυρία των τελευταίων ετών το συντομότερο δυνατό. Ο Προοδευτικός Δημοκρατικός χώρος είναι αυτός που διαθέτει το στελεχιακό δυναμικό αλλά και το ιδεολογικό απόθεμα για τις απαραίτητες προτάσεις.
8.    Ο Προοδευτικός χώρος είναι ο ιδεολογικός χώρος των Μεταρρυθμίσεων.. Όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας έχουν συγκεκριμένη σφραγίδα. Το ΕΣΥ, τα ΚΕΠ, η Αυτοδιοίκηση, η Διαύγεια, ο ΑΣΕΠ, τα ΚΑΠΗ, τα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας, τα μεγάλα έργα σε όλη την επικράτεια, η αλλαγή του διεθνούς επιπέδου της χώρας, η πραγματική ένταξη της χώρας στους δυνατούς της Ευρώπης, και πάρα πολλά άλλα, ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ. Και αν όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι η άμεση ανάγκη για τη χώρα, όλοι καταλαβαίνουμε από ποιόν πολιτικό χώρο μπορούν να εκκινήσουν.
Και ένας ακόμα λόγος: Ανανέωση. Όλοι μιλούν για την απαραίτητη ανανέωση σε πρόσωπα, σκέψεις και νοοτροπίες που πρέπει να  επέλθει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο Νομό μας αποτελείται από ανθρώπους της καθημερινότητας, της προσωπικής εργασίας και του περίγυρού μας. Από ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν επειδή έχουν τη διάθεση και τις ιδέες. Από ανθρώπους με νέες νοοτροπίες και πιστεύω. Από ανθρώπους που πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να αλλάξουν όχι μόνο το πολιτικό προσωπικό αλλά και τη συνολική αντιμετώπιση της πολιτικής, που στις μέρες μας θεωρείται κάτι αρνητικό και ανάξιο συμμετοχής.
Είμαστε παρόντες για την επόμενη μέρα. Για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Γυρίζουμε σπίτι μας για να πραγματοποιήσουμε αυτά που η χώρα χρειάζεται, πέρα από μικροκομματικά οφέλη και συντεχνίες.
ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2015


ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑ
            Μπαίνοντας στον προεκλογικό χορό που μας σέρνει ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας να διαφύγει των ευθυνών του και δραπετεύοντας από τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής του, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα: Τι είναι αυτό που απαιτείται για τη χώρα την επόμενη μέρα των εκλογών;
            Κάποιοι θα απαντήσουν ότι απαιτείται η τήρηση των όρων του Μνημονίου. Σωστό. Αρκεί όμως προκειμένου να έρθουν γρήγορα αποτελέσματα για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία και κοινωνία; Όχι είναι η απάντηση.
            Όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι την επομένη ημέρα των εκλογών, πέρα από την δεδομένα αυτονόητη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων στη διακυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσουμε ομόθυμα να πάμε εμπρός, χρειάζεται και μεγάλη διάθεση για πραγματικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
            Και αντιμετωπίζουμε το ερώτημα: Ποιο κόμμα μπορεί να παίξει τον ρόλο του μεταρρυθμιστή;
            Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολιτικό κόμμα διχασμένο ανάμεσα στο κομμουνιστικογενές παρελθόν του και στην αθρόα πύκνωση των γραμμών του παλαιοκομματικών στοιχείων και λογικών. Ποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις; Ο Φωτόπουλος και οι συνδικαλιστές; Ποιες μεταρρυθμίσεις πέρασαν κατά τους 7 μήνες της διακυβέρνησής τους, και μάλιστα έχοντας τεράστια αποδοχή και περίοδο χάριτος από τους πολίτες; Η προσπάθεια Μπαλτά στη Παιδεία χαρακτηρίστηκε όχι απλά αντιμεταρρύθμιση αλλα και αναχρονισμός. Ηταν μεταρρύθμιση η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ; Είναι μεταρρύθμιση η προσπάθεια επαναφοράς των καθαριστριών στο Υπουργείο Οικονομικών; Μπορεί κάποιος να θυμηθεί έστω  μια μεταρρύθμιση που έφερε η Πρώτη Φορά Αριστερή Διακυβέρνηση της χώρας;
            Εκπροσωπούν το παλιό και ας λένε ότι είναι το νέο. Συμπορεύονται με το παρελθόν και ας λένε ότι κοιτάνε μπροστά. Το ζήσαμε και μάλιστα με πολύ άσχημα αποτελέσματα για τη χώρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
            Κοιτώντας τη προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ και ακούγοντας τα λεγόμενά του αρχηγού της, νομίζει ότι έχει να κάνει με ένα πραγματικά μεταρρυθμιστικό κόμμα. Με ένα κόμμα που όποτε έρχεται στα πολιτικά πράγματα δυναμικά, προωθεί μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, άρα ξέρουν πως γίνεται αυτή η ‘’δουλειά ’’΄.
            Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ποια μεγάλη μεταρρύθμιση έχει να μας επιδείξει η ΝΔ κατά τα 18 τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από αυτήν; Να μας πούν μια πραγματική αλλαγή την οποία προώθησαν στη συνολική λειτουργία της χώρας. Τους προκαλούμε.
            Μήπως στήριξαν ποτέ καμία από τις πραγματικά μεγάλες αλλαγές που έγιναν στη χώρας μας όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ; Μήπως ψήφισαν υπέρ του ΑΣΕΠ; Μήπως στήριξαν τη τεράστια αλλαγή του ΕΣΥ; Μήπως ήταν υπέρ των ΚΕΠ; Υποστήριξαν τη Διαύγεια; Μήπως ήταν παρόντες στις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση ; Ουδέποτε η συντηρητική παράταξη της χώρας έβαλε πλάτη και οραματίστηκε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Και αυτό οφείλεται στο DNA της. Είναι συντηρητικοί. Και αυτό τα λέει όλα.
             Όπως επίσης είναι δεδομένο ποιο πολιτικό κόμμα, ποια ιδεολογία και ποια λογική ήταν αυτή που προώθησε πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Κάνοντας και λάθη αναμφίβολα.  Αλλα όταν δράς, κάνεις λάθη. Εχουν όνομα, σφραγίδα και σήμα οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στη χώρα. Έχει ταυτότητα ο μεταρρυθμιστικός χώρος στη πατρίδα μας. Έχουν φωτογραφία οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας. Και καταλήγουν όλα τα παραπάνω σε μια λέξη. ΠΑ.ΣΟ.Κ.
            Όλες οι μεταρρυθμίσεις, τα μεγάλα οράματα που έγιναν πράξη, οι πραγματικές αλλαγές στη λειτουργία των κρατικών δομών, τα μεγάλα έργα και οι μικρότερες αλλα ουσιαστικές παρεμβάσεις στη καθημερινότητα του πολίτη έχουν ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιατί όσο και να προσπαθούν κάποιοι να σπιλώνουν πορείες και ιστορία, όλα τα παραπάνω έχουν ταυτότητα και προέλευση. Και όλοι γνωρίζουν.
            Αυτός ο χώρος, ο Προοδευτικός Δημοκρατικός χώρος που στη χώρα μας εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει από οραματα και αλλαγές. Από μεταρρυθμίσεις και μεγάλες τομές. Και συνεχίζει να προτείνει λύσεις προς αυτή τη κατεύθυνση. Εμείς προτείναμε την μειωμένη φορολογία για τις νεοπαγείς επιχειρήσεις και την ελάφρυνση των ασφαλισιτκών εισφορών. Είναι πρόταση ΠΑΣΟΚ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που ο ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στις καλένδες. Προτάσεις τέτοιες θα ξεδιπλωθούν από το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες ημέρες σχεδόν σε καθημερινή βάση. Προτάσεις που χρειάζεται η χώρα για να πάει ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Για να έρθουν γρηγορότερα τα θετικά αποτελέσματα.
            Μεταρρυθμίσεις ίσον ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας. Πάλι ΠΑΣΟΚ και τώρα. Ξανά ΠΑΣΟΚ.
ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ