Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΌΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ


Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλεςΠρέπει πρώτα να σας ευχαριστήσω  για τη παρουσία σας. Μας δίνει δύναμη η παρουσία σας σήμερα, καθώς τέσσερις νέοι άνθρωποι της καθημερινότητας, μέσα στον κοινωνικό ιστό και με παρουσία στα κοινά του τόπου, χωρίς να ψάχνουν καρέκλες, θέσεις ή αξιώματα, καταθέτουν τη ψυχή τους σε εσάς.
Οι περισσότεροι από εσάς με γνωρίζετε από μικρό παιδί. Στα εκλογικά μας κέντρα και στις αφισοκολλήσεις. Στις ομιλίες. Στα γραφεία της Οργάνωσής μας. Στις εκλογικές μάχες και στις πορείες στα χωριά.
Μεγάλωσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που μου έδωσε αταλάντευτες αξίες. Αξίες που χαρακτηρίζουν τη πορεία του ανθρώπου που έχω τη ΤΙΜΗ και την ΕΥΘΥΝΗ να φέρω το επίθετό του.
Από τον πατέρα μου, διδάχθηκα ΣΥΝΕΠΕΙΑ και ΚΑΘΗΚΟΝ. Οφείλω να τον ευχαριστήσω ΣΗΜΕΡΑ από ΕΔΩ για όσα μου έχει προσφέρει.


Όταν μεγαλώνεις με αυτές τις αρχές , η απόφαση να συμμετέχεις στις κρισιμότερες εκλογές για τη χώρα και τη Παράταξη είναι δεδομένη. Δήλωσα ΠΑΡΟΝ όταν ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μου έκανε τη τιμητική πρόταση να στελεχώσω το ψηφοδέλτιο του Νομού μας. Και σήμερα δηλώνω παρόν για το ΠΑΣΟΚ, όπως το έκανα όλα αυτά τα χρόνια.
Το 2009, αναλάβαμε ως πολιτικός χώρος ένα βάρος που δεν μας αναλογούσε. Ήταν επιλογή μας να κρατήσουμε τη χώρα όρθια αδιαφορώντας για το κομματικό κόστος. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει την εύκολη επιλογή.
Κάναμε στρατηγικά λάθη.
Έπρεπε να έχουν γίνει πράξη αυτά που λέγαμε κάποιοι, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, και το τονίζω, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αναλάβουν και άλλοι το βάρος για το οποίο ήταν  κύρια υπεύθυνοι. Δεν έγινε όμως, και τους λόγους δεν θα τους εξετάσουμε τώρα.
Ήμασταν και είμαστε συνεπείς στις πράξεις μας. Μιλήσαμε και τότε υπεύθυνα, όπως το κάνουμε και τώρα με γνώμονα το καλό της χώρας.
Τι λέμε σήμερα σύντροφοι και συντρόφισσες; Η χώρα έχει ανάγκη Εθνικής Συνεργασίας. Το λένε οι πολίτες,  αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς εθνική συναίνεση.
Η Εθνική συναίνεση όμως απαιτεί και συνετούς πολιτικούς συνομιλητές που δεν διαθέτουμε.

Η  Νέα Δημοκρατία επενδύει στον φόβο των πολιτών. Προσπαθεί να καρπωθεί ως δικά της, έργα τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης περιόδου, καθώς και αρκετών προοδευτικών μέτρων που οι βουλευτές και οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ σχεδίασαν και πραγματοποίησαν τα δυόμιση τελευταία χρόνια. Και κρύβει ηθελημένα την ψηφοθηρική στάση της την περίοδο 2009-2012.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προχθές έσκιζε μνημόνια. Χθες, ο κύριος Τσίπρας μίλησε για παράταση αποπληρωμής των δανείων. Σήμερα μιλούν για κατάργηση του ΑΣΕΠ στους διορισμούς εκπαιδευτικών. Αύριο τι θα κάνουν; Μα θα κόψουν και χρήμα. Πολύ χρήμα. Γυρίζουν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Ολοκληρώνουν αυτές τις μέρες τη κωλοτούμπα τους. Υπόσχονται τις ελπίδες στον λαό. Μα είναι φρούδες. Και οι πολίτες δεν πρέπει να παραπλανηθούν.


Κοντά σε εμάς, βρίσκεται ένα πολιτικό μόρφωμα-φαινόμενο.  Στη προσπάθειά του να εμφανιστεί ως νέο και αμόλυντο αγκαλιάζει το παρελθόν. Εντάσσει στις τάξεις του καθαρούς νεοφιλελεύθερους αλλά και Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς. Αν αυτό δεν λέγεται συνονθύλευμα και πολιτική σούπα, τότε πώς να το ονομάσουμε; Να το πούμε Ποτάμι; Βέβαια ξεχνούν κάποιοι όταν μιλούν για την..ορμή του ποταμού, ότι συνήθως τα ποτάμια κουβαλάνε μπάζα και σάπια ξύλα. Και στο τέλος, όλα τα ποτάμια, στη θάλασσα καταλήγουν.
Δεν θα αναφερθώ καθόλου, για λόγους πολιτικής αρχής, σε φασιστοειδή και εγκληματικές οργανώσεις.
Αυτό είναι το πολιτικό σκηνικό γύρω μας.
Οι τέσσερις Υποψήφιοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Νομό μας αλλά και ο Γραμματέας του Κινήματος, ανήκουμε σε μια γενιά που καλείται να πληρώσει το μάρμαρο λανθασμένων επιλογών. Μια γενιά που  θα έχει μια θλιβερή πρωτοπορία. Θα είναι η πρώτη γενιά από καταβολής Κράτους που θα τραφεί από δυο άλλες. Ουδέποτε συνέβη κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Τώρα μας συντηρούν οι γονείς μας. Σε μερικά χρόνια θα μας συντηρούν τα παιδιά μας, καθώς οι συντάξεις που θα παίρνουμε, όσοι παίρνουμε, δεν θα φτάνουν ούτε για τα βασικά.

Πρόκειται όμως και για μια προικισμένη γενιά. Γιατί έχει τα περισσότερα εφόδια από οποιαδήποτε προηγούμενη. Είναι η καλύτερα εκπαιδευμένη, έχει όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή της και σίγουρα, έχει και τα οράματά της. Όπως κάθε νέα γενιά.

Όλοι εμείς θέλουμε να βάλουμε τα δικά μας οράματα και όρους στο πως θα διαμορφώσουμε την επόμενη μέρα για τη χώρα. Μια επόμενη μέρα για τα παιδιά μας, και όχι για εμάς. Για να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα θα στηρίζεται σε σταθερά θεμέλια και αξίες.
Αξίες όπως Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ, Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ           και η ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ που εξέφρασε ο ένας, ξεχωριστός και διακριτός ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
Βάζουμε πλάτη στον ΗΛΙΟ. Να τον σηκώσουμε λίγο ψηλότερα. Να τον κρατήσουμε τον Ήλιο, όπως λέει ο δεύτερος στίχος του τραγουδιού που μας συνοδεύει τόσα χρόνια. Και βάζουμε πλάτη ΚΑΘΑΡΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, χωρίς ανταλλάγματα και προϋποθέσεις.


Ζητάμε από τους Δημοκρατικούς πολίτες του Ρεθύμνου να μας δώσουν τη δύναμη ώστε το ΠΑΣΟΚ να έχει τη τρίτη, τη καθοριστική, τη κρίσιμη εντολή.
Ζητάμε από τους Ρεθεμνιώτες να ενδυναμώσουν τη προσπάθειά μας. Γιατί όποτε αυτή η Παράταξη, η Δημοκρατική Παράταξη έλειπε από τις εξελίξεις, η χώρα έμπαινε σε περιπέτειες.
Ζητάμε από όλους εσάς, να γίνετε για τρείς μέρες συνυποψήφιοί μας. Τελάληδες της ΕΥΘΥΝΗΣ και της ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ.
Είμαι βέβαιος ότι τη Κυριακή, το Ρέθυμνο όπως και στις Ευρωεκλογές, θα εμφανιστεί πάλι, στην κορυφή των ποσοστών για το ΠΑΣΟΚ. Γιατί η Δημοκρατική Παράταξη σε αυτό τον τόπο έχει ρίζες βαθιές. Γιατί όλοι εσείς το αποδείξατε όποτε απαιτήθηκε. Και θα το κάνουμε όλοι μαζί ξανά πράξη. Θα συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι για το Δημοκρατικό Ρέθυμνο.
Το Ρέθυμνο τη Κυριακή θα κάνει τη σωστή επιλογή:
Την Επιλογή της ΕΥΘΥΝΗΣ και της ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ
Της ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ και της ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ.
ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ.
ΠΑ.ΣΟ.Κ…………..ΜΟΝΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ.
 Σας ευχαριστώ από τη ψυχή μου… καλό μας αγώνα…

Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣύντροφοι και συντρόφισσες
Να σας ευχαριστήσω από τη ψυχή μου για την αποψινή σας παρουσία εδώ σήμερα. Ένα απόγευμα σημαδιακό όχι μόνο για τέσσερις νέους ανθρώπους που σήμερα εκθέτουν τον εαυτό τους στην Ρεθεμνιώτικη κοινωνία ζητώντας την επιδοκιμασία μιας ειλικρινούς προσπάθειας ειλικρινούς πέρα από καρέκλες και αξιώματα, αλλά ένα απόγευμα σημαντικό για όλους εμάς εδώ μέσα, που όλα αυτά τα χρόνια πιστεύουμε βαθειά στις αρχές και τις αξίες που μας δίδαξαν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γιώργος Γεννηματάς, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο Σάκης Πεπονής και τόσοι άλλοι που σημάδεψαν με τις ιδέες τους τη σύγχρονη Ελλάδα.
Ένα απόγευμα ορόσημο για αυτούς που υπηρέτησαν με ήθος και αξιοπρέπεια το ΠΑΣΟΚ στο Νομό μας. Για τον στρατηγό Λουκάκη, για τον Μπάμπη Γεωργακάκη, για τον Μανώλη Λουκάκη, τη Μαρία τη Σαρχώση, τον Κώστα Λαμπρινό αλλά και πολλούς ακόμα αγωνιστές που σήμερα θα ήταν υπερήφανοι νομίζω.
Ένα απόγευμα σταθμό για όλους που είναι εδώ σήμερα αλλά και αυτούς που ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας εδώ, και που 40 χρόνια με συνέπεια και καρδιά δίνουν το στίγμα των καθαρών επιλογών και της αταλάντευτης προσπάθειας να κάνουν τη κοινωνία μας καλύτερη.
Προσπαθώντας να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά όλο αυτό τον καιρό, σε μέρες οριακές για το Κίνημά μας, ξεπήδησαν σταδιακά μέσα από τη σκέψη μου μερικές λέξεις. Λέξεις που νομίζω μπορούν μια μια μεμονωμένη αλλά και όλες μαζί σε μια πρόταση να οριοθετήσουν τους λόγους για τους οποίους θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία του Κινήματος και στη κρίση του ρεθεμνιώτικου λαού.
ΕΥΘΥΝΗ είναι η πρώτη λέξη.
Γιατί εμείς στο ΠΑΣΟΚ, πρώτοι και μόνοι στην αρχή, όταν όλοι μας πετούσαν λάσπη και έλεγαν ψέματα στον Ελληνικό λαό πήραμε μια θαρραλέα απόφαση. Βάλαμε ΥΠΕΥΘΥΝΑ τη χώρα πάνω από το κόμμα μας. Αποφασίσαμε σταθερά για τη χώρα, αδιαφορώντας για το κομματικό κόστος. Επιλέξαμε το 2010 να μείνει η χώρα όρθια, μπροστά στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε ο πλανήτης, παίρνοντας τις δύσκολες, τις επίπονες αποφάσεις. Αποφάσεις όμως που γνωρίζαμε ότι θα κρατούσαν τη χώρα μακριά από περιπέτειες. Χωρίς μεγάλα λόγια. Λέγοντας την αλήθεια. Κάναμε λάθη και είχαμε παραλείψεις. Μα λάθη κάνεις όταν παίρνεις αποφάσεις. Όχι από τον καναπέ σου. Και συνεχίζουμε και σήμερα να είμαστε οι μόνοι, σταθεροί στις απόψεις μας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Όλοι προσέρχονται σταδιακά στις απόψεις μας.
Άλλοι αφήνουν πίσω τα Ζάππεια και προσπαθούν να εμφανίσουν δικό τους έργο τα αποτελέσματα των πρώτων δύσκολων αποφάσεων, που μόνοι μας πήραμε. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Ειδικά όταν θέλουν κάποιοι να ξεχάσουν ποιοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι της κατάστασης της χώρας που παραλάβαμε το 2009. Εμείς εδώ, εσείς όλοι, δεν θα ξεχάσουμε τις σπατάλες, τους δανεισμούς, τους νόμους Παυλόπουλου και τόσα ακόμα.
Άλλοι, αφού συμπαρατάσσονται με τους αγανακτισμένους, μιλούν για σκίσιμο των μνημονίων στην αρχή, για ένα νόμο και ένα άρθρο, για επαναφορά της χώρας στο 2008, και τώρα επιχειρούν τη κωλοτούμπα. Δειλά δειλά, από τη μονομερή διαγραφή χρέους και τη στάση πληρωμών, που το γράφουν ακόμα και σήμερα στις αποφάσεις του Συνεδρίου τους, μιλάνε για στροφή στο ρεαλισμό πλέον και για παρατάσεις επί των παρατάσεων που εμείς παλέψαμε. Δεν είναι στροφή στο ρεαλισμό. Είναι καθαρή, απαράδεκτη και πρωτοφανής ψηφοθηρία.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα επιτρέψουμε. Μα πάνω από όλα, συμπεριφερόμενοι ΥΠΕΥΘΥΝΑ για τη χώρα θα είμαστε η δύναμη της Ευθύνης για την επόμενη μέρα της χώρας. Και αυτό θα το πετύχετε εσείς. Με τον αγώνα και τη ψήφο σας.
ΚΑΘΗΚΟΝ είναι η δεύτερη λέξη σύντροφοι και συντρόφισσες.
Ιερή λέξη με νοήματα πέρα από απλές αποφάσεις. Όταν το καθήκον μπαίνει μπροστά, τότε μιλάει η ψυχή του ανθρώπου. Και η ψυχή μας – εμάς των τεσσάρων που είμαστε εδώ σήμερα εδώ – αποφάσισε σταθερά και αταλάντευτα. Έχουμε ΚΑΘΗΚΟΝ να υπερασπιστούμε τη πορεία του Κινήματος που άλλαξε την εικόνα της χώρας τα τελευταία 35 χρόνια. Οι παλιότεροι ζήσατε την Ελλάδα του Μετεμφυλίου, της Δικτατορίας, των πρώτων ημερών της Μεταπολίτευσης. Και μπορείτε να δείτε πόσο σημαντική ήταν η επιρροή του ΠΑΣΟΚ στις γιγάντιες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον ιστό αυτής της χώρας.
Οι νεότεροι έχουμε ζήσει καθημερινά τις τεράστιες αλλαγές. Η χώρα μπήκε στους ισχυρούς του κόσμου. Έγινε ο αδιαμφισβήτητος πυρήνας σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ακόμα και σήμερα, μετά τις δραματικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, η χώρα βρίσκεται 32η ανάμεσα στα δυνατά οικονομικά κράτη του πλανήτη. Και έπεσε μόλις 4 θέσεις σε αυτά τα χρόνια.
Έχουμε ΚΑΘΗΚΟΝ να υπερασπιστούμε του ΕΣΥ, του κοινωνικού κράτους, των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση, του ΑΣΕΠ, της κοινωνικής και οικονομικής ανάτασης μιας μεταδικτατορικής κοινωνίας καταβαραθρωμένη και οικονομικά και κυρίως πολιτικά. Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος. Δεν θα τον συνεχίσω.
Έχουμε ΚΑΘΗΚΟΝ αναγνωρίζοντας τα λάθη και τιε μεμονωμένες επιλογές των ανθρώπων που πλήγωσαν τη παράταξη να κάνουμε τη κριτική μας, να διορθώσουμε τα λάθη μας και να πάμε μπροστά.
Η τρίτη λέξη που βγαίνει στη σκέψη μου αυτές τις μέρες είναι η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ.
Απευθυνόμαστε σε μια κοινωνία που πλέον δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει τίποτα. Και σε αυτή τη κοινωνία πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά. Δεν θέλει άλλους παραδείσους η κοινωνία. Θέλει αλήθειες. Αλήθειες όπως αυτές που λέμε με συνέπεια από το 2010. Υποσχεθήκαμε σταθερότητα της χώρας, διαφύλαξη καταθέσεων και διαρκή προσπάθεια σταδιακής ανάτασης της οικονομίας και των κοινωνικών δομών. Και σε αυτό το στάδιο βρίσκεται η χώρα τώρα. Αν κάποιος έχει υπομονή να διαβάσει τα ποιοτικά, όχι τα ποσοτικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, θα δει πόσο διαφορετικές είναι οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά για τη χώρα. Μπορώ να σας αναφέρω τουλάχιστον δέκα δείκτες μακροοικονομίας που δείχνουν ότι η χώρα έχει μπει σε σωστές βάσεις. Δεν θα το κάνω, ομως θα έχουμε τον καιρό να τα αναλύσουμε αυτά. Ξέρω πως αυτοί οι αριθμοί δεν λένε τίποτα στο πορτοφόλι του καθενός μας. Όμως μιλώντας με ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ πρέπει να συνεχίσουμε σταθερά σε αυτό τον δρόμο και να γίνουμε πλέον αποδέκτες ως κοινωνία, των θετικών βημάτων που έχουμε κάνει για τη χώρα. Το κατέβασμα, το κουτρουβάλιασμα από μια κορυφή είναι εύκολο. Οδυνηρό και γρήγορο. Το ανέβασμα γίνεται πάντα αργά και σταθερά. Και σήμερα, η χώρα ανεβαίνει με αυτό τον τρόπο.
Τέταρτη λέξη, ζητούμενο της κοινωνίας και ενδόμυχη ελπίδα είναι οι ΝΕΟΙ.
Οι νέοι άνθρωποι, η επόμενη γενιά αυτής της χώρας, που χωρίς να φταίνε, χωρίς να απολαύσουν την προηγούμενη κατάσταση, θα κληθούν τώρα να σχεδιάσουν μια άλλη χώρα. Να βάλουν τις βάσεις για την επόμενη γενιά, για τα παιδιά μας. Γιατί ότι σχεδιάζεται τώρα, οφείλει να σχεδιαστεί σωστά, ώστε τα παιδιά μας να βρεθούν σε μια χώρα Ευρωπαϊκή, δυνατή, ασφαλή και σταθερή.
Η νέα αυτή γενιά έχει τα καλύτερα εφόδια από όλες τις προηγούμενες σε αυτή τη χώρα, γιατί είναι η καλύτερα καταρτισμένη, είναι μάχιμη μέσα στον αγώνα της καθημερινότητας και έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία που μπορεί να μάθει από το παρελθόν για να απορρίψει τα λάθη και να κρατήσει τα σωστά.
Οι νέοι, όπως εμείς οι τέσσερις που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έχουν ένα χρέος. Να μπουν μπροστά, να διεκδικήσουν την Ελλάδα που θέλουν για τα παιδιά τους και κρατώντας τα θετικά του παρελθόντος, προσθέτοντας τις γνώσεις τους και βάζοντας και το πάντα, απαραίτητο όραμα της νέας γενιάς, να χαράξουν νέους δρόμους.
Αυτό κάνουν σήμερα, εδώ μπροστά σας, τέσσερις νέοι άνθρωποι, της μάχιμης καθημερινότητας που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο, χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς να περιμένουν καρέκλες.

Πέμπτη, και τελευταία λέξη που σημαδεύει τη προσπάθεια που ξεκινά από εδώ σήμερα είναι η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ.
Κάποιες νοοτροπίες είναι οι βασικοί παράγοντες των περισσότερων λόγων που η χώρα και οι πολίτες της σήμερα βρίσκονται στη δύσκολη αυτή κατάσταση. Νοοτροπίες που καταβαράθρωσαν τη χώρα. Νοοτροπίες τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε συντεχνιακό. Λογικές που δεν επέτρεπαν στη χώρα να κάνει τα απαραίτητα βήματα μπροστά, όταν αυτό ήταν όχι μόνο αναγκαίο αλλα και μοναδική επιλογή. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις αντιδράσεις για τον Νόμο Γιαννίτση σχετικά με το ασφαλιστικό. Όλοι σήμερα λένε, ότι αν τότε δεν επικρατούσαν οι νοοτροπίες της εποχής, νοοτροπίες για τις οποίες ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ σαν πολιτικός χώρος είμαστε υπεύθυνοι, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σήμερα δεν θα κλυδωνιζόταν τόσο άσχημα.
Νοοτροπίες και λογικές που δεν θέλουν τις αλλαγές γιατί φοβούνται να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές. Σκέψεις και στάσεις που αντιστέκονται σε πιθανές προτάσεις κοινής λογικής γιατί χαλάει τη…σούπα.
Είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξουν πολλές νοοτροπίες σε αυτή τη χώρα για να καταφέρει να αλλάξει και επίπεδο. Η μεγαλύτερη αλλαγή που πρέπει να συντελεστεί αυτή την εποχή στη χώρα μας είναι αυτή. Γιατί τι να τη κάνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και το πλεόνασμα όταν θα συνεχίσουμε να ζούμε μέσα σε λογικές βολέματος, διορισμών από το παράθυρο, ψεύτικων επιδοτήσεων, επιδομάτων ανύπαρκτων, ωχαδερφισμού και προσωποκεντρικών επιλογών.
Και οι νέες νοοτροπίες πρέπει να προέλθουν από νέους ανθρώπους. Γιατί είναι δύσκολο, όχι αδύνατο όμως, να μάθεις νέα κόλπα στον γέρικο σκύλο, όπως λέει και μια παροιμία. Είναι ευκολότερο να εκπαιδεύσεις ένα νεαρό σκυλάκι. Θα μας πάρει χρόνο, απαιτεί πολύ προσπάθεια με συνέπεια και σταθερότητα, μιλώντας πάντα με γνώση και ειλικρίνεια. Τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή στην επόμενη γενιά. Στα παιδιά μας. Όμως πρέπει να είμαστε σίγουροι για όσα στοχεύουμε και σχεδιάζουμε.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, αυτές οι πέντε απλές λέξεις ορίζουν τους λόγους για τους οποίους εμείς εδώ, σήμερα, μπροστά μας, ακούγοντας τη ψυχή και τη καρδιά μας βάζουμε τον πήχη ψηλά για το Ρέθυμνο και το ΠΑΣΟΚ.
Όμως οι πέντε αυτές λέξεις, σε μια πρόταση βάζουν και τα δεδομένα και τα ζητούμενα από εμάς.
Και η πρόταση είναι η εξής:
ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΜΕ ΝΕΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ, ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ.
Όλοι μαζί, στη τελευταία εκλογική μάχη, κάναμε το Ρέθυμνο περήφανο για μια ακόμα φορά στις τελευταίες Ευρωεκλογές, δίνοντας στο ΠΑΣΟΚ το μεγαλύτερο ποσοστό του πανελλαδικά.
Ξεκινώντας από σήμερα, σε μια σύντομη και δύσκολη μάχη, εμείς οι τέσσερις δεν αρκούμε. Υποψήφιοι είμαστε όλοι εδώ μέσα. Αγωνιστές είμαστε όλοι εδώ μέσα. Τελάληδες της επόμενης μέρας είμαστε όλοι εδώ μέσα. Χρειαζόμαστε όλους εσάς, αλλά και ακόμα περισσότερους να μιλήσουν, να συζητήσουν, να απευθυνθούν καθημερινά στους συνανθρώπους μα ς. Να βάλουμε όλοι μαζί, με σοβαρότητα που πάντα χαρακτήριζε τον χώρο μας τα πράγματα στη θέση τους.
Έχουμε λίγες μέρες, όμως στον καθένα μας εδώ μέσα βλέπω πολύ διάθεση. Για μια μάχη καθαρή. Έντιμη. Ειλικρινή. Χωρίς προαπαιτούμενα και ματιές στο παρελθόν. Για ένα αγώνα που αξίζει να δώσουμε, όχι για προσωπικά οφέλη και καρέκλες. Αλλά για τη Χώρα και τον χώρο. Για την αξιοπρέπεια, τους αγώνες και την ιστορία μας. Για ένα μέλλον καλύτερο και πιο σταθερό.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Μα πάνω από όλα σας ευχαριστώ επειδή ακούσατε τη καρδιά σας σήμερα.
ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ.
Σας ευχαριστώ.

Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
          Οι Εθνικές Εκλογές στις οποίες εισήλθαμε από τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, Εκλογές, σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα, που επέλεξαν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ανέστιοι βουλευτές που περιμένουμε να δούμε σε ποια ψηφοδέλτια θα ενταχθούν τώρα, υποχρεώνουν όλους εμάς που ασχολούμαστε με τη πολιτική διαδικασία να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στις προτάσεις μας προς τη κοινωνία.
            Κατά αυτό τον τρόπο είμαστε υποχρεωμένοι, πριν τη κάλπη, ως πολίτες να σταθμίσουμε τις προτάσεις των κομμάτων και τον τρόπο που σκέφτονται να διοικήσουν τη χώρα σε ένα σημαντικό χρονικό ορόσημο για τους πολίτες.
            Ας δούμε λοιπόν τις βασικές προτάσεις και τη σύνθεση σε ιδεολογικό επίπεδο των βασικών διεκδικητών της ψήφου της κοινωνίας.
            Νέα Δημοκρατία: Διαφεύγει από την εξουσία το 2009, παραδίδοντας τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Στη συνέχεια, εγκαλεί την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για την σταθερή και μόνη διέξοδη λύση του Μνημονίου, τάζοντας θέσεις εργασίας, συμπαρατασσόμενη με τους αντιμνημονιακούς της εποχής. Πραγματοποιεί τα Ζάππεια, κατηγορώντας τη Κυβέρνηση για λάθος πολιτική. Αργότερα, καταλαβαίνοντας τις πραγματικές επιλογές της χώρας, πραγματοποιεί στροφή 180 μοιρών και σήμερα προσπαθεί να παρουσιάσει ως δικά της επιτεύγματα τις επιλογές που το ΠΑΣΟΚ έκανε για να κρατηθεί η χώρα ζωντανή. Κατέρχεται στις εκλογές αυτή τη στιγμή με σύνθημα τις επιτυχίες της δικής της διακυβέρνησης, αφού έχει ‘ξεχάσει’ ότι τη κρισιμότερη ώρα έπαιζε το ψηφοθηρικό της παιχνίδι αντί να ενταχθεί σε μια προσπάθεια εθνικής σημασίας.
            ΣΥΡΙΖΑ: Από την εκλογική εκτόξευσή του στις εκλογές του 2012 και μετά είναι ίσως η πιο θολή πρόταση που έχει κατατεθεί προς τους Έλληνες από ιδρύσεως του Κράτους. Περιπλέει μεταξύ καταγγελίας του Μνημονίου και μονομερούς διαγραφής του χρέους. Από τη μια ακούμε ότι το Ευρώ δεν είναι φετίχ, και από την άλλη, πρωτοκλασσάτα στελέχη του διατυμπανίζουν την πρόθεση του κόμματος για παραμονή στο Ευρώ. Μερίδα στελεχών του αποδέχονται τη δίμηνη παράταση και ζητούν περαιτέρω διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου ενώ άλλοι δεν αναγνωρίζουν τη παράταση αφού δεν αναγνωρίζουν τη συμφωνία. Στελεχιακά, ενσωματώνουν φθαρμένα κομμάτια του πολιτικού σκηνικού και στο Πρόγραμμά του αναφέρεται κατηγορηματικά ότι είναι πρότασή τους η στάση πληρωμών και η φυγή από το Ευρώ.
            ΠΟΤΑΜΙ: Αφού κατά τη δημιουργία του έθεταν όρο συμμετοχής στο νέο κόμμα νέους και μη εξαρτημένους πολιτικά στο παρελθόν πολίτες, τώρα έχουν γίνει ο μεγαλύτερος ιδεολογικός αχταρμάς. Από τη μια ενσωματώνουν τους ΜΕΤΑρυθμιστές ανανεωτές της Αριστεράς του Σπύρου Λυκούδη και από την άλλη προσθέτουν στην ‘ιδεολογική’ τους φαρέτρα το πιο νεοφιλελεύθερο κομμάτι της πολιτικής ζωής του Θοδωρή Σκυλακάκη που μιλάει ανοιχτά για απελευθέρωση απολύσεων και ελαχιστοποίηση του Κράτους σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η Παιδεία. Χρησιμοποιούν έξυπνες εκφράσεις δήθεν διεύρυνσης όταν εσωκομματικά υπάρχουν καταγγελίες για προσωποπαγές και αρχηγικό κόμμα.
            ΠΑΣΟΚ: Αναλαμβάνει το 2009 μια κατεστραμμένη χώρα. Βρίσκεται σε αδιέξοδο ευρωπαϊκών συμμαχιών και στρατηγικής καθώς αντιμετωπίζει μια ανέτοιμη σε επίπεδο θεσμών ΕΕ. Κάνοντας την μόνη επιλογή που εξασφάλιζε σταθερότητα και αποφυγή της χρεοκοπίας και λέγοντας τις μεγαλύτερες αλήθειες που είπε ποτέ πολιτικό κόμμα στη χώρα, αδιαφορώντας για το κομματικό κόστος, επιλέγει με συνέπεια τον μόνο δρόμο. Από τότε, είναι το μόνο κόμμα που κρατάει σταθερή στρατηγική. Εχει κάνει τις επιλογές του για τη χώρα και όχι για το ίδιο. Και διώκεται για τη συνέπειά του. Είναι ίσως σημείο των τραγικών καιρών που ζούμε, ένα κόμμα στις επιλογές του οποίου προσέρχονται οι υπόλοιποι σταδιακά, να κατηγορείται γιατί λέει αλήθειες, φέρεται υπεύθυνα για τη χώρα και κρατάει συνεπή στάση. Ακόμα και τώρα, η πρότασή του για εθνική συννενόηση στη βάση της ευρωπαικής προοπτικής της χώρας παραμένει η μόνη που ζητούν οι πολίτες, όμως αδυνατούν να καταλάβουν οι υπόλοιπες κομματικές ηγεσίες.
           
            Είναι δεδομένη η άρνησή μου να σχολιάσω φασιστικές προτάσεις εκλογικής μάχης. Οι λόγοι, προφανείς.
Ένας σκεπτόμενος πολίτης οφείλει κατά τη γνώμη μου να προσέρχεται στις εκλογές σταθμίζοντας όλα τα παραπάνω. Γιατί οι Εθνικές Εκλογές δεν γίνονται για ένα καπρίτσιο. Ούτε για να παίξουμε με τη χώρα.
            Οι επερχόμενες εκλογές είναι οι σημαντικότερες στην Ιστορία του Ελληνικού Κράτους. Και πλέον η ευθύνη ανήκει στους πολίτες. Οι πολίτες οφείλουν να σταθμίσουν όλους τους παράγοντες πριν αποφασίσουν. Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για διαφυγές. Μόνο ευθύνη και καθήκον για τη Χώρα.
            Προσωπικά, επιλέγω τη μόνη σταθερή και σίγουρη πρόταση που έχει κατατεθεί στην κοινωνία. Πρόταση ευθύνης και καθήκοντος. Πρόταση αλήθειας και ειλικρίνειας.
Πρόταση ΠΑΣΟΚ.

ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ