Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
        Μετά τις τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, και καθώς ο Πρωθυπουργός φαίνεται αδύναμος να διαχειριστεί τις αναγκαίες μεγάλες αποφάσεις που χρειάζεται η χώρα, πληθαίνουν τα σενάρια που τον θέλουν να αποφασίζει νέες εθνικές εκλογές εντός του φθινοπώρου.
Εκλογές που μόνο πραγματικό σκοπό έχουν τον διαχωρισμό του Κ. Τσίπρα από την Αριστερή Πλατφόρμα που στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι αυτή που διατηρεί στον πολιτικό της λόγο όλα τα προεκλογικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ που ο Πρωθυπουργός ‘ξέχασε’.
Η χώρα και οι πολίτες δεν τις χρειάζονται αυτές τις εκλογές. Πρέπει να γίνει διακριτό ότι τις επιδιώκει για προσωπικό κομματικό σκοπό ο κ. Τσίπρας. Και πρέπει να γίνει διακριτό καθώς υφίστανται οι συνταγματικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει η χώρα με αυτό που το ΠΑΣΟΚ ζητάει από το 2012, και που είναι η μόνη πραγματικά στέρεα για τη χώρα λύση. Τη Κυβέρνηση Εθνικής Συνεργασίας.
Παρόλα αυτά, φαίνεται πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Και σε αυτό το ενδεχόμενο θα έπρεπε όλα τα κόμματα να έχουν έτοιμη τη στρατηγική τους για την επόμενη μέρα των εκλογών.
Όπως διαφαίνεται, αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει. Και θα χρειαστεί ακόμα μια φορά η συνεργασία περισσότερων του ενός κομμάτων για να σχηματιστεί Κυβέρνηση. Και εδώ προκύπτουν αβίαστα τα ερωτήματα: Πάνω σε ποια βάση θα σχηματιστεί η επόμενη Κυβέρνηση; Πάνω σε ποιες πολιτικές συμφωνίες και βασικές αρχές; Θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος; Μάθαμε από αυτά ως πολιτικό σύστημα; Σε αυτές τις ερωτήσεις θα έπρεπε να τοποθετηθούν τα κόμματα. Να βάλουν τους άξονες από τώρα πάνω στους οποίους σκέπτονται να προχωρήσουν την επόμενη μέρα.
Συμφωνήσαμε όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα ότι είναι πλέον αναγκαία η στήριξη της οικονομίας με το τρίτο, επαχθέστερο όλων Μνημόνιο. Ένα τρίτο μνημόνιο που είναι γνήσιο τέκνο του κυρίου Τσίπρα και των πολιτικών και ιδεολογικών αναζητήσεών του τον καιρό που προΐσταται της ελληνικής Κυβέρνησης.
Όμως πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για την υπέρβαση του Μνημονίου σε αλλαγές πέρα από αυτές που ορίζονται εκεί. Σε αλλαγές προωθητικές για την ελληνική οικονομία. Ώστε να έχουμε πραγματική επανεκκίνηση της πιο γρήγορα. Ώστε να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματά της στη καθημερινότητα πιο μπροστά από όσο μπορεί να προβλέπει το Μνημόνιο Τσίπρα.
Πάνω σε αυτές τις αλλαγές, τις πραγματικά μνημονιακά υπερβατικές θα πρέπει να σταθούν τα πολιτικά κόμματα και τώρα αλλά και κατά τη διάρκεια της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου. Όσοι περιμένουν μόνο από το μνημόνιο να έρθουν τα θετικά αποτελέσματα, δίνουν επιχειρήματα στους δραχμιστές, που περιμένουν μια αποτυχία του για να ενδυναμώσουν τις φωνές τους και να σύρουν τελικά τη χώρα στη καταστροφική επιλογή του εθνικού νομίσματος.
Πέρα από τις μνημονιακές αλλαγές πρέπει να στοχεύσουν τα πραγματικά προοδευτικά κόμματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Σε αυτές που δεν κοστίζουν αλλά προσφέρουν στον οικονομικό μηχανισμό της χώρας. Σε αυτές που δίνουν πραγματικές ευκαιρίες σε όσους μπορούν να εκκινήσουν προσπάθειες. Στις αλλαγές που απαιτούν όλο το πολιτικό φάσμα να βάλει πλάτη για να περάσουν, διαλύοντας παλιές λογικές που δεν αφήνουν τη χώρα να αλλάξει βηματισμό.
Στην εφαρμογή του Μνημονίου Τσίπρα συμφωνήσαμε. Είναι ώρα να συμφωνήσουμε και στις παραμετρικές αλλά σημαντικότατες αλλαγές που θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία και στη καθημερινότητα στη χώρα.
Μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συμφωνία και τώρα. Χωρίς εκλογές. Φαίνεται όμως ότι η αδυναμία του Πρωθυπουργού θα σύρει τη χώρα σε βαλτωμένα και δύσοσμα κανάλια. Ας κοιτάξουμε την επόμενη μέρα ξεκινώντας από σήμερα.
ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου