Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣύντροφοι και συντρόφισσες
Να σας ευχαριστήσω από τη ψυχή μου για την αποψινή σας παρουσία εδώ σήμερα. Ένα απόγευμα σημαδιακό όχι μόνο για τέσσερις νέους ανθρώπους που σήμερα εκθέτουν τον εαυτό τους στην Ρεθεμνιώτικη κοινωνία ζητώντας την επιδοκιμασία μιας ειλικρινούς προσπάθειας ειλικρινούς πέρα από καρέκλες και αξιώματα, αλλά ένα απόγευμα σημαντικό για όλους εμάς εδώ μέσα, που όλα αυτά τα χρόνια πιστεύουμε βαθειά στις αρχές και τις αξίες που μας δίδαξαν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γιώργος Γεννηματάς, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο Σάκης Πεπονής και τόσοι άλλοι που σημάδεψαν με τις ιδέες τους τη σύγχρονη Ελλάδα.
Ένα απόγευμα ορόσημο για αυτούς που υπηρέτησαν με ήθος και αξιοπρέπεια το ΠΑΣΟΚ στο Νομό μας. Για τον στρατηγό Λουκάκη, για τον Μπάμπη Γεωργακάκη, για τον Μανώλη Λουκάκη, τη Μαρία τη Σαρχώση, τον Κώστα Λαμπρινό αλλά και πολλούς ακόμα αγωνιστές που σήμερα θα ήταν υπερήφανοι νομίζω.
Ένα απόγευμα σταθμό για όλους που είναι εδώ σήμερα αλλά και αυτούς που ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας εδώ, και που 40 χρόνια με συνέπεια και καρδιά δίνουν το στίγμα των καθαρών επιλογών και της αταλάντευτης προσπάθειας να κάνουν τη κοινωνία μας καλύτερη.
Προσπαθώντας να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά όλο αυτό τον καιρό, σε μέρες οριακές για το Κίνημά μας, ξεπήδησαν σταδιακά μέσα από τη σκέψη μου μερικές λέξεις. Λέξεις που νομίζω μπορούν μια μια μεμονωμένη αλλά και όλες μαζί σε μια πρόταση να οριοθετήσουν τους λόγους για τους οποίους θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία του Κινήματος και στη κρίση του ρεθεμνιώτικου λαού.
ΕΥΘΥΝΗ είναι η πρώτη λέξη.
Γιατί εμείς στο ΠΑΣΟΚ, πρώτοι και μόνοι στην αρχή, όταν όλοι μας πετούσαν λάσπη και έλεγαν ψέματα στον Ελληνικό λαό πήραμε μια θαρραλέα απόφαση. Βάλαμε ΥΠΕΥΘΥΝΑ τη χώρα πάνω από το κόμμα μας. Αποφασίσαμε σταθερά για τη χώρα, αδιαφορώντας για το κομματικό κόστος. Επιλέξαμε το 2010 να μείνει η χώρα όρθια, μπροστά στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε ο πλανήτης, παίρνοντας τις δύσκολες, τις επίπονες αποφάσεις. Αποφάσεις όμως που γνωρίζαμε ότι θα κρατούσαν τη χώρα μακριά από περιπέτειες. Χωρίς μεγάλα λόγια. Λέγοντας την αλήθεια. Κάναμε λάθη και είχαμε παραλείψεις. Μα λάθη κάνεις όταν παίρνεις αποφάσεις. Όχι από τον καναπέ σου. Και συνεχίζουμε και σήμερα να είμαστε οι μόνοι, σταθεροί στις απόψεις μας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Όλοι προσέρχονται σταδιακά στις απόψεις μας.
Άλλοι αφήνουν πίσω τα Ζάππεια και προσπαθούν να εμφανίσουν δικό τους έργο τα αποτελέσματα των πρώτων δύσκολων αποφάσεων, που μόνοι μας πήραμε. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Ειδικά όταν θέλουν κάποιοι να ξεχάσουν ποιοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι της κατάστασης της χώρας που παραλάβαμε το 2009. Εμείς εδώ, εσείς όλοι, δεν θα ξεχάσουμε τις σπατάλες, τους δανεισμούς, τους νόμους Παυλόπουλου και τόσα ακόμα.
Άλλοι, αφού συμπαρατάσσονται με τους αγανακτισμένους, μιλούν για σκίσιμο των μνημονίων στην αρχή, για ένα νόμο και ένα άρθρο, για επαναφορά της χώρας στο 2008, και τώρα επιχειρούν τη κωλοτούμπα. Δειλά δειλά, από τη μονομερή διαγραφή χρέους και τη στάση πληρωμών, που το γράφουν ακόμα και σήμερα στις αποφάσεις του Συνεδρίου τους, μιλάνε για στροφή στο ρεαλισμό πλέον και για παρατάσεις επί των παρατάσεων που εμείς παλέψαμε. Δεν είναι στροφή στο ρεαλισμό. Είναι καθαρή, απαράδεκτη και πρωτοφανής ψηφοθηρία.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα επιτρέψουμε. Μα πάνω από όλα, συμπεριφερόμενοι ΥΠΕΥΘΥΝΑ για τη χώρα θα είμαστε η δύναμη της Ευθύνης για την επόμενη μέρα της χώρας. Και αυτό θα το πετύχετε εσείς. Με τον αγώνα και τη ψήφο σας.
ΚΑΘΗΚΟΝ είναι η δεύτερη λέξη σύντροφοι και συντρόφισσες.
Ιερή λέξη με νοήματα πέρα από απλές αποφάσεις. Όταν το καθήκον μπαίνει μπροστά, τότε μιλάει η ψυχή του ανθρώπου. Και η ψυχή μας – εμάς των τεσσάρων που είμαστε εδώ σήμερα εδώ – αποφάσισε σταθερά και αταλάντευτα. Έχουμε ΚΑΘΗΚΟΝ να υπερασπιστούμε τη πορεία του Κινήματος που άλλαξε την εικόνα της χώρας τα τελευταία 35 χρόνια. Οι παλιότεροι ζήσατε την Ελλάδα του Μετεμφυλίου, της Δικτατορίας, των πρώτων ημερών της Μεταπολίτευσης. Και μπορείτε να δείτε πόσο σημαντική ήταν η επιρροή του ΠΑΣΟΚ στις γιγάντιες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον ιστό αυτής της χώρας.
Οι νεότεροι έχουμε ζήσει καθημερινά τις τεράστιες αλλαγές. Η χώρα μπήκε στους ισχυρούς του κόσμου. Έγινε ο αδιαμφισβήτητος πυρήνας σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ακόμα και σήμερα, μετά τις δραματικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, η χώρα βρίσκεται 32η ανάμεσα στα δυνατά οικονομικά κράτη του πλανήτη. Και έπεσε μόλις 4 θέσεις σε αυτά τα χρόνια.
Έχουμε ΚΑΘΗΚΟΝ να υπερασπιστούμε του ΕΣΥ, του κοινωνικού κράτους, των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση, του ΑΣΕΠ, της κοινωνικής και οικονομικής ανάτασης μιας μεταδικτατορικής κοινωνίας καταβαραθρωμένη και οικονομικά και κυρίως πολιτικά. Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος. Δεν θα τον συνεχίσω.
Έχουμε ΚΑΘΗΚΟΝ αναγνωρίζοντας τα λάθη και τιε μεμονωμένες επιλογές των ανθρώπων που πλήγωσαν τη παράταξη να κάνουμε τη κριτική μας, να διορθώσουμε τα λάθη μας και να πάμε μπροστά.
Η τρίτη λέξη που βγαίνει στη σκέψη μου αυτές τις μέρες είναι η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ.
Απευθυνόμαστε σε μια κοινωνία που πλέον δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει τίποτα. Και σε αυτή τη κοινωνία πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά. Δεν θέλει άλλους παραδείσους η κοινωνία. Θέλει αλήθειες. Αλήθειες όπως αυτές που λέμε με συνέπεια από το 2010. Υποσχεθήκαμε σταθερότητα της χώρας, διαφύλαξη καταθέσεων και διαρκή προσπάθεια σταδιακής ανάτασης της οικονομίας και των κοινωνικών δομών. Και σε αυτό το στάδιο βρίσκεται η χώρα τώρα. Αν κάποιος έχει υπομονή να διαβάσει τα ποιοτικά, όχι τα ποσοτικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, θα δει πόσο διαφορετικές είναι οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά για τη χώρα. Μπορώ να σας αναφέρω τουλάχιστον δέκα δείκτες μακροοικονομίας που δείχνουν ότι η χώρα έχει μπει σε σωστές βάσεις. Δεν θα το κάνω, ομως θα έχουμε τον καιρό να τα αναλύσουμε αυτά. Ξέρω πως αυτοί οι αριθμοί δεν λένε τίποτα στο πορτοφόλι του καθενός μας. Όμως μιλώντας με ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ πρέπει να συνεχίσουμε σταθερά σε αυτό τον δρόμο και να γίνουμε πλέον αποδέκτες ως κοινωνία, των θετικών βημάτων που έχουμε κάνει για τη χώρα. Το κατέβασμα, το κουτρουβάλιασμα από μια κορυφή είναι εύκολο. Οδυνηρό και γρήγορο. Το ανέβασμα γίνεται πάντα αργά και σταθερά. Και σήμερα, η χώρα ανεβαίνει με αυτό τον τρόπο.
Τέταρτη λέξη, ζητούμενο της κοινωνίας και ενδόμυχη ελπίδα είναι οι ΝΕΟΙ.
Οι νέοι άνθρωποι, η επόμενη γενιά αυτής της χώρας, που χωρίς να φταίνε, χωρίς να απολαύσουν την προηγούμενη κατάσταση, θα κληθούν τώρα να σχεδιάσουν μια άλλη χώρα. Να βάλουν τις βάσεις για την επόμενη γενιά, για τα παιδιά μας. Γιατί ότι σχεδιάζεται τώρα, οφείλει να σχεδιαστεί σωστά, ώστε τα παιδιά μας να βρεθούν σε μια χώρα Ευρωπαϊκή, δυνατή, ασφαλή και σταθερή.
Η νέα αυτή γενιά έχει τα καλύτερα εφόδια από όλες τις προηγούμενες σε αυτή τη χώρα, γιατί είναι η καλύτερα καταρτισμένη, είναι μάχιμη μέσα στον αγώνα της καθημερινότητας και έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία που μπορεί να μάθει από το παρελθόν για να απορρίψει τα λάθη και να κρατήσει τα σωστά.
Οι νέοι, όπως εμείς οι τέσσερις που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έχουν ένα χρέος. Να μπουν μπροστά, να διεκδικήσουν την Ελλάδα που θέλουν για τα παιδιά τους και κρατώντας τα θετικά του παρελθόντος, προσθέτοντας τις γνώσεις τους και βάζοντας και το πάντα, απαραίτητο όραμα της νέας γενιάς, να χαράξουν νέους δρόμους.
Αυτό κάνουν σήμερα, εδώ μπροστά σας, τέσσερις νέοι άνθρωποι, της μάχιμης καθημερινότητας που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο, χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς να περιμένουν καρέκλες.

Πέμπτη, και τελευταία λέξη που σημαδεύει τη προσπάθεια που ξεκινά από εδώ σήμερα είναι η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ.
Κάποιες νοοτροπίες είναι οι βασικοί παράγοντες των περισσότερων λόγων που η χώρα και οι πολίτες της σήμερα βρίσκονται στη δύσκολη αυτή κατάσταση. Νοοτροπίες που καταβαράθρωσαν τη χώρα. Νοοτροπίες τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε συντεχνιακό. Λογικές που δεν επέτρεπαν στη χώρα να κάνει τα απαραίτητα βήματα μπροστά, όταν αυτό ήταν όχι μόνο αναγκαίο αλλα και μοναδική επιλογή. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις αντιδράσεις για τον Νόμο Γιαννίτση σχετικά με το ασφαλιστικό. Όλοι σήμερα λένε, ότι αν τότε δεν επικρατούσαν οι νοοτροπίες της εποχής, νοοτροπίες για τις οποίες ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ σαν πολιτικός χώρος είμαστε υπεύθυνοι, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σήμερα δεν θα κλυδωνιζόταν τόσο άσχημα.
Νοοτροπίες και λογικές που δεν θέλουν τις αλλαγές γιατί φοβούνται να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές. Σκέψεις και στάσεις που αντιστέκονται σε πιθανές προτάσεις κοινής λογικής γιατί χαλάει τη…σούπα.
Είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξουν πολλές νοοτροπίες σε αυτή τη χώρα για να καταφέρει να αλλάξει και επίπεδο. Η μεγαλύτερη αλλαγή που πρέπει να συντελεστεί αυτή την εποχή στη χώρα μας είναι αυτή. Γιατί τι να τη κάνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και το πλεόνασμα όταν θα συνεχίσουμε να ζούμε μέσα σε λογικές βολέματος, διορισμών από το παράθυρο, ψεύτικων επιδοτήσεων, επιδομάτων ανύπαρκτων, ωχαδερφισμού και προσωποκεντρικών επιλογών.
Και οι νέες νοοτροπίες πρέπει να προέλθουν από νέους ανθρώπους. Γιατί είναι δύσκολο, όχι αδύνατο όμως, να μάθεις νέα κόλπα στον γέρικο σκύλο, όπως λέει και μια παροιμία. Είναι ευκολότερο να εκπαιδεύσεις ένα νεαρό σκυλάκι. Θα μας πάρει χρόνο, απαιτεί πολύ προσπάθεια με συνέπεια και σταθερότητα, μιλώντας πάντα με γνώση και ειλικρίνεια. Τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή στην επόμενη γενιά. Στα παιδιά μας. Όμως πρέπει να είμαστε σίγουροι για όσα στοχεύουμε και σχεδιάζουμε.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, αυτές οι πέντε απλές λέξεις ορίζουν τους λόγους για τους οποίους εμείς εδώ, σήμερα, μπροστά μας, ακούγοντας τη ψυχή και τη καρδιά μας βάζουμε τον πήχη ψηλά για το Ρέθυμνο και το ΠΑΣΟΚ.
Όμως οι πέντε αυτές λέξεις, σε μια πρόταση βάζουν και τα δεδομένα και τα ζητούμενα από εμάς.
Και η πρόταση είναι η εξής:
ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΜΕ ΝΕΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ, ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ.
Όλοι μαζί, στη τελευταία εκλογική μάχη, κάναμε το Ρέθυμνο περήφανο για μια ακόμα φορά στις τελευταίες Ευρωεκλογές, δίνοντας στο ΠΑΣΟΚ το μεγαλύτερο ποσοστό του πανελλαδικά.
Ξεκινώντας από σήμερα, σε μια σύντομη και δύσκολη μάχη, εμείς οι τέσσερις δεν αρκούμε. Υποψήφιοι είμαστε όλοι εδώ μέσα. Αγωνιστές είμαστε όλοι εδώ μέσα. Τελάληδες της επόμενης μέρας είμαστε όλοι εδώ μέσα. Χρειαζόμαστε όλους εσάς, αλλά και ακόμα περισσότερους να μιλήσουν, να συζητήσουν, να απευθυνθούν καθημερινά στους συνανθρώπους μα ς. Να βάλουμε όλοι μαζί, με σοβαρότητα που πάντα χαρακτήριζε τον χώρο μας τα πράγματα στη θέση τους.
Έχουμε λίγες μέρες, όμως στον καθένα μας εδώ μέσα βλέπω πολύ διάθεση. Για μια μάχη καθαρή. Έντιμη. Ειλικρινή. Χωρίς προαπαιτούμενα και ματιές στο παρελθόν. Για ένα αγώνα που αξίζει να δώσουμε, όχι για προσωπικά οφέλη και καρέκλες. Αλλά για τη Χώρα και τον χώρο. Για την αξιοπρέπεια, τους αγώνες και την ιστορία μας. Για ένα μέλλον καλύτερο και πιο σταθερό.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Μα πάνω από όλα σας ευχαριστώ επειδή ακούσατε τη καρδιά σας σήμερα.
ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου