Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014



Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ

          Τον τελευταίο καιρό, πληθαίνουν οι φωνές σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσων αποδεχόμενοι πλέον τα θετικά βήματα της οικονομίας της χώρας σε μακροοικονομικό επίπεδο, τοποθετούνται προσπαθώντας να περάσουν στην επόμενη μέρα.
            Έτσι, έχουμε δει τον κ. Σαμαρά να υπερασπίζεται την πολιτική που εφαρμόζει ως Πρωθυπουργός και τα θετικά – μακροοικονομικά επαναλαμβάνω – αποτελέσματα της χώρας ως δικό του επίτευγμα.
            Πλήθος Υπουργών και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πανηγυρίζουν για τις θετικές προοπτικές της οικονομίας και για την επίτευξη πλεονάσματος.
            Ξεχνούν, ή θέλουν να ξεχάσουμε, ότι όταν το ΠΑΣΟΚ, σε ένα τεράστιο για το ίδιο πολιτικό τακτικό λάθος, ανέλαβε μόνο του την ευθύνη για τη χάραξη της πορείας της χώρας πάνω στην οποία ο κ. Σαμαράς κινείται σήμερα, ο κ. Πρωθυπουργός μιλούσε για Ζάππεια και επαναδιαπραγμάτευση. Ξεχνούν ή θέλουν να ξεχάσουμε ότι όταν κλήθηκαν να βάλουν πλάτη για την διαπραγμάτευση, κοιτώντας το εκλογικό τους όφελος, απείχαν. Ξεχνούν ή θέλουμε να ξεχάσουμε, ότι η κατάσταση που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 2009 εκτός από τραγική για τη χώρα, ήταν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ αποτέλεσμα της διαχείρισης της εξουσίας από τις Κυβερνήσεις της ΝΔ την περίοδο 2004-2009.
            Εμείς δεν πρέπει να αφήσουμε να ξεχαστούν όλα αυτά.
            Σε συνέχεια των παραπάνω, ο Υπεύθυνος του Οικονομικού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο City του Λονδίνου για ενημέρωση των κεφαλαιούχων, σχετικά με τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει Κυβέρνηση, δήλωσε ότι: ‘ Οι Τράπεζες δεν είναι υπό κατάρρευση και ο κόσμος δεν τρέχει να πάρει τα λεφτά του. Το επιχείρημα της εξόδου από το Ευρώ έχει καταπέσει ‘.
            Ξεχνούν ή θέλουμε να ξεχάσουμε τις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική η οποία αποφασίστηκε από το 2010 και μετά σχετικά με τη διάσωση των καταθέσεων και τη τραπεζική ασφάλεια, η οποία αποφασίστηκε και εκτελέστηκε από τη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;
            Ξεχνούν ή θέλουμε να ξεχάσουμε ότι μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ τότε αλλά ακόμα και τώρα, τασσόταν και τάσσεται σε μια πορεία εξόδου της χώρας από το Ευρώ;
            Τα παραπάνω βέβαια που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμάτια του πάζλ της ‘ κωλοτούμπας ‘ που προσπαθεί να εκτελέσει η ηγετική του ομάδα. Δεν είναι στροφή στον ρεαλισμό όπως παρουσιάζεται. Είναι προσπάθεια συλλογής περισσότερων ψήφων, απευθυνόμενοι σε ποιο λογικά σκεπτόμενα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.
            Σε όλη αυτή τη πορεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε:
            Οι επιλογές στη χάραξη αυτής της πολιτικής τα τελευταία χρόνια της χώρας μας, ήταν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ επιλογή του ΠΑΣΟΚ.
            Κανένα άλλο κόμμα δεν προσήλθε στη προσπάθεια δημιουργίας Εθνικού Μετώπου Διαπραγμάτευσης, αλλά κοιτούσαν το μικροκομματικό τους όφελος.
            Όταν το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για δύσβατο αλλά συντεταγμένο και ορισμένο δρόμο εξόδου από τη κρίση, όλοι έλεγαν για μάταια μη πραγματοποιήσιμα σχέδια.
            Τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται. Όχι στη τσέπη του Έλληνα ακόμα, αλλά στους δείκτες της οικονομίας που δείχνουν το μέλλον για την οικονομία της χώρας. Χρειάζεται κάποιος χρόνος ακόμα ώστε να μπορέσει αυτή η αλλαγή του κλίματος και του νέου οικονομικού περιβάλλοντος να περάσει και στην καθημερινή οικονομία, που είναι αυτή που ζουν οι πολίτες. Κάποιοι επέλεξαν όλα αυτά τα χρόνια να είναι συνεπείς με τη βασική πολιτική επιλογή τους.
Και αυτοί ήταν στο ΠΑΣΟΚ. ΟΙ υπόλοιποι τώρα απλά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη νέα πορεία της χώρας.
Είμαστε συνεπείς στις επιλογές μας. Ήμασταν από την αρχή βέβαιοι για τον δύσβατο αλλά ασφαλή για τη χώρα και τους πολίτες της δρόμο που χαράξαμε. Ίσως θα έπρεπε να είμαστε και πιο τολμηροί.
Αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να νομίζει ότι θα αφήσουμε να ξεχαστούν οι επιλογές των υπολοίπων.
Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να είναι η μόνη υπεύθυνη και συνεπής πολιτική δύναμη στη χώρα, κάτι που είμαστε βέβαιοι ότι θα αναγνωριστεί από τους  - πληγωμένους και ταλαιπωρημένους οικονομικά - πολίτες όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.
ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ρεθύμνου

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

ΡΕΘΥΜΝΟ – ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ….ΠΑΛΙΑ




« Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις. »
Φρανσουά Μαρί ΑρουέΒΟΛΤΑΙΡΟΣ

Με αφορμή τα σημερινά θλιβερά συμβάντα στην αίθουσα του Ωδείου στη πόλη του Ρεθύμνου σχετικά με την τελετή αναγόρευσης Γερμανού καθηγητή σε ομότιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, και έχοντας σχηματίσει άποψη περί των οσων γράφει ο συγγραφέας, των σημερινών εντάσεων και της κατάληξης της τελετής, θεωρώ σωστό να καταγράψω την άποψή μου σχετικά με τα παραπάνω.

Είναι θεμελιώδης αρχή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ. Κατακτήθηκε μετά από αγώνες αιώνων, πολλών λαών και χιλιάδων ανθρώπων που ανασκολοπίστηκαν, κάηκαν σε πυρές, αποκεφαλίστηκαν ή κρεμάστηκαν. Και δεν μπορεί να εννοείς τον εαυτό σου ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ όταν, επειδή διαφωνείς με το περιεχόμενο ενός βιβλίου, αν το έχεις βέβαια διαβάσει και κατανοήσει, υβρίζεις, προπηλακίζεις και συμπεριφέρεσαι ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ.

Παλαιότερα η ίδια συμπεριφορά εμφανίστηκε στα βιβλία του Καζαντζάκη. Αργότερα, στα βιβλία του Μίμη Ανδρουλάκη. Για να μην κάνουμε αναφορά στις διώξεις όσων κατείχαν < απαγορευμένα > βιβλία και στις καύσεις αυτών από τον Χίτλερ.
Όσα γράφω, δεν έχουν να κάνουν ούτε με το συγκεκριμένο έργο, ούτε με τον συγγραφέα. Όμως έχουν να κάνουν με την ελευθερία στην έκφραση και στη σκέψη. Την οποία κάποιοι θέλουμε κατά το δοκούν. Ala carte.

Δεν αξίζουν στο Ρέθυμνο των Τεχνών και των Γραμμάτων – μάλλον παλιά - τέτοιες συμπεριφορές. Και το όποιο δίκιο έχουν το χάνουν με τέτοιες πράξεις.






Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Ν.Ε ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ρεθύμνου & PES Activists Crete



Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουμε καθημερινά έναν μεγάλο αγώνα για να αλλάξουμε τις πολιτικές κατευθύνσεις της λιτότητας και της ασυδοσίας των αγορών που προάγουν οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι.
Ο αγώνας μας αυτός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανάγκη για προαγωγή της αξιοπρεπούς διαβίωσης και εργασίας και για μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τον εργαζόμενο !
Κάθε σκέψη ,πολιτική κατεύθυνση ή οδηγία, ανεξάρτητα από το που θα προέρχεται, όταν δεν προωθεί την αξιοπρεπή εργασία, τη δίκαιη αμοιβή των εργαζομένων και κυρίως πλήττει την  κοινωνική ισορροπία θα μας βρίσκει αντίθετους και θα αποτελεί για εμάς αιτία για να αναλαμβάνουμε τις κατάλληλες δράσεις ώστε να αποτρέψουμε την εφαρμογή τους !
Ζητάμε άμεσα, να αποσυρθεί ως απαράδεκτη, από το τραπέζι των συζητήσεων του Υπουργείου Παιδείας οποιαδήποτε πρόταση για «αποζημίωση» της ,ιδιαίτερα σημαντικής για την κοινωνία, εργασίας των καθηγητών, με μόρια και να αναζητηθούν οι ορθολογικές εκείνες επιλογές που θα καλύψουν τα σημαντικά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό που παρουσιάζει ο τομέας.
Την ώρα που εκτός από τους μακροχρόνια ανέργους στρατιές από υποαμοιβόμενους εργαζομένους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, δεν μπορούν κάποιοι να παίζουν με τις ανησυχίες μας, δεν μπορούν με τακτικές «μαστίγιου και καρότου» να εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους και δεν μπορούν τελικά να οραματίζονται με αφορμή την κρίση ένα εκπαιδευτικό σύστημα προσαρμοσμένο σε πολιτικές λιτότητας !
Η δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση ιδίως σε εποχές κρίσης είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για μια δημοκρατική κοινωνία !
Η παιδεία έχει πραγματικά προβλήματα που αναζητούν προοδευτικές λύσεις !

Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Ή ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;

Αν κάτι απαιτείται στη χώρα μας για την επόμενη μέρα, είναι ένας καλύτερος σχεδιασμός και προγραμματισμός για την Ελλάδα που θέλουμε όταν αυτή περάσει τον δύσκολο κάβο της οικονομικής κρίσης. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει με ρεαλισμό και ευελιξία, παραμένοντας πάντα σε κάποιες αρχές να μπορέσουμε να διακρίνουμε τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται, προκειμένου η χώρα να διαθέτει το οπλοστάσιο εκείνο που θα κάνει την κοινωνία καλύτερη.
Η χώρα μας πλέον αντιμετωπίζει τεράστιο το θέμα της ανεργίας, σε κάθε ηλικιακό φάσμα. Και θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα για πολλά χρόνια ακόμα, έως ότου ομαλοποιηθεί νομοτελειακά η διεύρυνση της αγοράς στη χώρα μας.
Η αντιμετώπιση του θέματος έως σήμερα είναι ελλιπής και αναχρονιστική. Δεν είναι σε καμία περίπτωση προοδευτική η επιδότηση της ανεργίας όπως αυτή γίνεται κυρίαρχα σήμερα στη χώρα μας. Γιατί δεν βοηθάει στην επίλυση του θέματος της εύρεσης εργασίας των ανέργων, ενώ παράλληλα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με τα πρόσθετα έξοδα της επιδοματικής αυτής πολιτικής.
Βαθιά προοδευτική πρόταση για τη χώρα μας θα έπρεπε να είναι η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Και αν αυτό γίνεται αποσπασματικά στις μέρες μας θα έπρεπε να ισχυροποιηθεί ως θεσμός και να γίνει ο κυρίαρχος. Με πολυεπίπεδο το θέμα της επιδότησης. Οφείλουμε να κοιτάξουμε τους νέους όρους επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας.
-       Κρατική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κάθε άνεργου νεοπροσλαμβανόμενου.
-       Πρόβλεψη για προσλήψεις από όλες τις ηλικιακές ομάδες ανέργων.
-       Μείωση συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν έναν αριθμό ανέργων από τις καταστάσεις του ΟΑΕΔ.
-       Υποχρέωση κάθε νέας επιχείρησης στη πρόσληψη ανέργου προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη άδεια σε αυτήν.
-       Δημιουργία Τράπεζας Άνεργων Επιστημόνων, προκειμένου να ελαττωθεί  η αιμορραγία επιστημόνων από τη χώρα.
Τα παραπάνω είναι μια μικρή μόνο γκάμα από λύσεις που θεωρώ πως βοηθούν στην αντιμετώπιση του τεράστιου θέματος της ανεργίας στη χώρα μας. Είναι όμως σε κατεύθυνση διαφορετική από τα συνηθισμένα.
Η Ευρωπαϊκή Πολιτική προβλέπει προγράμματα επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας. Πολλές χώρες ήδη στρέφουν τις πολιτικές τους σε αυτό τον τομέα, αφήνοντας πίσω την αναχρονιστική αντίληψη δια βίου επιδότησης της ανεργίας.
Και επειδή κάποιοι θα προτρέξουν να σκεφτούν ότι δεν αναφέρω τίποτα σχετικά με τους ήδη ανέργους, λύσεις υπάρχουν και είναι ανέξοδες. Δημιουργία προσοντολογίου των ανέργων της χώρας, ώστε να γνωρίζουμε τις ειδικές ικανότητες του καθενός και να αποτελεί φίλτρο αυτό για όποιον ενδιαφέρεται να προσλάβει κάποιον με συγκεκριμένες δεξιότητες. Διατήρηση ενός ελαχίστου αλλά  βιώσιμου ποσού για ένα κάποιο χρονικό διάστημα για κάθε άνεργο, στον οποίο όμως θα προτείνονται πιθανές θέσεις εργασίας. Αν κάποιος από αυτούς αρνηθεί ένα συγκεκριμένο αριθμό προσφερόμενων θέσεων να μπορεί το κράτος να προχωράει σε διακοπή του επιδόματος ανεργίας.

Προοδευτικό για τη κοινωνία δεν είναι η διαφύλαξη των κεκτημένων με κάθε τρόπο και ανεξάρτητα του περιβάλλοντος. Προοδευτικό είναι να αναλύεις τις συνθήκες, να προσαρμόζεσαι στις ανάγκες και να προωθείς νέες λύσεις σε προβλήματα που αδυνατούν να λύσουν οι υπάρχουσες λύσεις. Και οι νέες ανάγκες, καθώς και το υπάρχον οικονομικοκοινωνικό τοπίο δεν επιτρέπουν την παραμονή στις παλιές λογικές. Η χώρα οφείλει να αναγνώσει τις ανάγκες, να ελέγξει το υφιστάμενο περιβάλλον και να προχωρήσει δυναμικά στις προτάσεις που θα τη βοηθούν, και αυτή και τους πολίτες της να περάσουν σταδιακά στην επόμενη μέρα.