Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

ΡΕΘΥΜΝΟ – ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ….ΠΑΛΙΑ
« Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις. »
Φρανσουά Μαρί ΑρουέΒΟΛΤΑΙΡΟΣ

Με αφορμή τα σημερινά θλιβερά συμβάντα στην αίθουσα του Ωδείου στη πόλη του Ρεθύμνου σχετικά με την τελετή αναγόρευσης Γερμανού καθηγητή σε ομότιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, και έχοντας σχηματίσει άποψη περί των οσων γράφει ο συγγραφέας, των σημερινών εντάσεων και της κατάληξης της τελετής, θεωρώ σωστό να καταγράψω την άποψή μου σχετικά με τα παραπάνω.

Είναι θεμελιώδης αρχή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ. Κατακτήθηκε μετά από αγώνες αιώνων, πολλών λαών και χιλιάδων ανθρώπων που ανασκολοπίστηκαν, κάηκαν σε πυρές, αποκεφαλίστηκαν ή κρεμάστηκαν. Και δεν μπορεί να εννοείς τον εαυτό σου ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ όταν, επειδή διαφωνείς με το περιεχόμενο ενός βιβλίου, αν το έχεις βέβαια διαβάσει και κατανοήσει, υβρίζεις, προπηλακίζεις και συμπεριφέρεσαι ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ.

Παλαιότερα η ίδια συμπεριφορά εμφανίστηκε στα βιβλία του Καζαντζάκη. Αργότερα, στα βιβλία του Μίμη Ανδρουλάκη. Για να μην κάνουμε αναφορά στις διώξεις όσων κατείχαν < απαγορευμένα > βιβλία και στις καύσεις αυτών από τον Χίτλερ.
Όσα γράφω, δεν έχουν να κάνουν ούτε με το συγκεκριμένο έργο, ούτε με τον συγγραφέα. Όμως έχουν να κάνουν με την ελευθερία στην έκφραση και στη σκέψη. Την οποία κάποιοι θέλουμε κατά το δοκούν. Ala carte.

Δεν αξίζουν στο Ρέθυμνο των Τεχνών και των Γραμμάτων – μάλλον παλιά - τέτοιες συμπεριφορές. Και το όποιο δίκιο έχουν το χάνουν με τέτοιες πράξεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου